El a precizat că reprezentanţii instituţiilor publice vor fi obligaţi să vină la audieri, pe când celelalte persoane vor avea doar statutul de invitaţi, având opţiunea de a nu se prezenta. Întrebat dacă persoanele private pot refuza să se prezinte la audieri, Nicolicea a răspuns:”Asumându-şi riscul de a ascunde adevărul prin această chestiune şi urmările şi consecinţele de rigoare”.
PNL: Comisia, un tertip al PSD pentru a satisface obsesia lui Liviu Dragnea de a o demite pe Laura Codruţa Kovesi
PNL consideră că, în momentul în care a început o anchetă în justiţie, constituirea comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 nu ar trebui să mai aibă loc, a declarat, marţi, preşedintele interimar al partidului, Raluca Turcan, care a adăugat că liberalii analizează posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale.
„În comisia de anchetă noi o să desemnăm persoane, pentru că este firesc să vedem ce se întâmplă, cu toate că PNL afirmă răspicat că ceea ce se întâmplă cu această comisie de anchetă în momentul în care a început o anchetă în justiţie nu ar mai trebui să aibă loc. Atât timp cât ei au amendat regulamentul comisiei de anchetă, spunând că nu ar mai face exact subiectul urmăririi in rem deschise de Parchet, înseamnă că, de fapt, este un tertip, un tertip politic prin care nu subiectul alegerilor din 2009 şi corectitudinea acestor alegeri îi preocupă pe cei din PSD, ci dimpotrivă atacul la justiţie, răfuielile politice, slăbirea încrederii în justiţie”, a afirmat Turcan.
Întrebată dacă PNL se gândeşte să atace la Curtea Constituţională constituirea acestei comisii, Turcan a spus: „Analizăm această variantă”.
Ea a susţinut că modificarea regulamentului acestei comisii este „un tertip al PSD pentru a satisface obsesia lui Liviu Dragnea de a o demite pe Laura Codruţa Kovesi”.
Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 are ca obiectiv determinarea posibilului grad de implicare a unor instituţii sau persoane în posibila viciere a rezultatului scrutinului, precum şi stabilirea măsurilor care ar urma să fie dispuse inclusiv în vederea sesizării organelor competente pentru verificarea eventualelor încălcări ale prevederilor legale.
Potrivit proiectului de Hotărâre de constituire a comisiei parlamentare de anchetă, printre obiectivele acesteia se numără: determinarea posibilei implicări a unor instituţii şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, în organizarea procesului electoral; determinarea posibilului grad de implicare a unor instituţii şi/sau persoane în posibila viciere a rezultatului alegerilor prezidenţiale; stabilirea măsurilor care ar urma a fi dispuse inclusiv în vederea sesizării organelor competente pentru verificarea eventualelor încălcări ale prevederilor legale cu ocazia organizării scrutinului electoral prezidenţial din 2009; verificarea legalităţii achiziţionării aplicaţiilor şi/sau serviciilor informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile pentru Preşedintele României; verificarea corectitudinii centralizării rezultatelor votării la alegerile pentru Preşedintele României; verificarea modului în care STS a asigurat serviciile de serviciile de telefonie de telefonie specială şi de comunicaţii de voce şi date, precum şi posibilele interferenţe nelegitime în procesul electoral.
Pentru înfiinţarea comisiei au votat 19 parlamentari, opt au fost împotrivă, iar un parlamentar s-a abţinut. Concluziile anchetei vor face obiectul unui raport final care va fi înaintat Birourilor Permanente reunite în termen de 60 de zile de la înfiinţarea comisiei.
PSD va avea în comisie pe liderul partidului, Liviu Dragnea, pe preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, pe preşedintele Comisiei de apărare, Dorel Căprar, pe preşedintele Comisiei SIE, Mihai Weber, şi pe deputatul Liviu Pleşoianu ca şi comunicator al comisiei din partea PSD. USR i-a desemnat deja pe senatorii George Dircă şi Mihai Goţiu să facă parte din comisie.