Reprezentantul STS, în comisia de apărare: „Noi nu furnizăm adrese!
UPDATE ora 15.40: Doar adjunctul directorului STS, Ionel-Sorin BĂLAN s-a prezentat la audiere, luni, în comisia de apărare din Camera Deputaţilor. Nici ministrul de Interne şi nici reprezentanţii Poliţiei Române nu au răspuns invitaţiei parlamentarilor.
„Noi nu furnizăm adrese poştale, decât dacă convorbirea telefonică are loc de pe un telefon fix”, a spus acesta.
Întrebat dacă Poliţia a furnizat informaţii false, când a spus că a fost trimisă la trei adrese greşite, Bălan a răspuns că nu poate acuza pe nimeni.
„Eu repet şi spun, datele pe care le am din sistem, STS nu a furnizat trei adrese poştale. Vis-a-vis de acuzaţii, rămân rezervat”, a spus adjunctul şefului ST, el dând asigurări că sistemele informatice au funcţionat. „Nu a fost o eroare tehnică, asta pot să vă spun”, a menţionat el.
Bălan: „Informațiile de localizare erau disponibile de la momentul apelului, la ora 11.05. Deschiderea aplicației de localizare la fost realizată de poliție la ora 12.18”
Bălan a spus, despre informaţiile privind localizarea apelului, că „acestea au fost disponibile în sistem de la primul apel, la 11.05 minute, iar deschiderea aplicaţiei de localizare pentru prima dată, la Poliţie, s-a realizat la 12.18 minute.
Bălan nu a dorit să spună de ce aplicaţia de localizare s-a deschis, la Poliţie, cu întârziere de o oră.
„Informaţia de localizare este disponibilă atât operatorului STS cât şi al celorlalte agenţii, din momentul preluării apelului. Avea posibilitatea de a deschide şi a vedea”, a spus el.
„Au fost solicitări de la operatorul de Poliţie pentru vizualizarea informaţiie, şi sprijin din partea Biroului răspuns 112 apel Olt, ultimul, la 12.02 minute, ca urmare a solicitării. Operatoarele noastre, în urma acestor solicitări de la operatorul 112 de la Poliţie, au făcut 9 apeluri pe telefonul victimei, pentru a afla informaţii mai clare. Din păcate, telefonul era închis”, a spus Bălan.
El a mai spus că rolul STS este de a prelua apelul şi a-l tranfera, într-un timp cât mai scurt, departamentului de intervenţie”, a mai declarat Bălna, precizând că transferul s-a făcut către Poliţie.
Adjunctul STS a confirmat că interceptarea apelului s-a făcut pe o rază de 4 kilometri. „Era la o distanţă de patru kilometri”, a spus el.
Datele de identificare a apelantului se pot obţine dacă apelantul sună de pe o cartelă abonament. În acest caz, apelul s-a făcut de pe o cartelă pre-pay, a spus reprezentantul STS, în comisie.
Ionel Sorin Bălan: „Apelurile au fost clasificate cu prioritate 1!”
Despre viteza de reacţie, el a spus că primul apel a fost preluat în două secunde, de către operatorul STS, al doilea, în trei secunde, iar al treilea, în două secunde.
Ulterior, transferul apelului către operatorul 112 se face în maximum 40 de secunde. Bălan a afirmat că apelurile primite de la Alexandra au fost clasificate cu prioritate 1.
Ionel Bălan a fost întrebat despre aria de localizare a apelului.
„Aş fi vrut să o localizeze instant, să dea o localizare la un metru, dar acestea sunt condiţiile tehnice în acest moment”, a spus el, precizând că aria de cuprindere a localizării s-a întins pe aproape 10 kilometri.
Despre apelarea de către operator a victimei, Ionel Bălan a spus: „Există o procedură la nivelul centrelor de operare 112, a fost sunată, s-a încercat apelarea, de 9 ori, dar din păcate, telefonul terminal era indisponibil, era închis.
Bălan a spus că nu cunoaşte tipul de telefon pe care s-a făcut apelul.
Despre eficienţa sistemului 112, el a spus că a funcţionat corect.
Despre achiziţia sistemului de modernizare a sistemului 112
august 2018, achiziţia sistemului de modernizare a sistemului 112 stangnează. Achiziţia a fst contestată la CNSC şi în acest moment este şi la Curtea de Apel, a spus adjunctul STS, el precizând că, prin achiziţia unui nou sistem, localizarea s-ar fi făcut mult mai bine.
Nicolae Moga nu a venit la comisie
Ministrul de Interne a transmis că va prezenta raportul, în CSAT, marţi.
Preşedintele comisiei de apărare, Dorel Căprar a spus că minstrul de Interne se va prezenta cel mai probabil săptămâna viitoare la audiere.
Stelian Ion, de la USR a cerut să fie audiat şi ministrul Comunicaţiilor, pe tema implementării legislaţiei privind numărul de urgenţă 112.
În plus, trebuie să răspundă întrebărilor parlamentarilor şi actualul şi fostul inspector general ai Poliţiei Române, Florian Dragnea şi, respectiv, Ioan Buda, precum şi directorul Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), Mihai-Cristian Mărculescu.
Preşedintele comisiei, social-democratul Dorel Căprar a declarat pentru Libertatea că membrii comisiei îi aşteaptă la audieri pe toţi cei care au fost responsabili, în cazul crimelor de la Caracal.
„Nu am primit niciun răspuns, dar nici nu au spus că nu vor veni. Îi aşteptăm la comisie”, a precizat acesta.
Anunţul privind audierea responsabililor în cazul Caracal, în Parlament, a fost făcut încă de duminică.
„Având în vedere evenimentele recente de la Caracal, precum și numeroasele semnalări din mass-media referitoare la modul deficitar de execitare a atribuțiilor de serviciu de către personalul Ministerului Afacerilor Interne și al Serviciului de Telecomunicații Speciale, pentru analizarea situației și în exercitarea controlului parlamentar, luni, 29 iulie, ora 17, este convocată ședință a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților”, a scris Căprar pe Facebook.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!