UPDATE ORA 19:00 | Tudorel Toader a oferit, într-un mesaj trimis Libertatea, singurul punct de vedere pe acest subiect, după cum s-a exprimat fostul ministru al Justiţiei.
Practic, Tudorel Toader i-a răspuns inclusiv Laurei Codruţa Kovesi, care afirmase pe 5 mai, după ce a câştigat la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA, că “i-aş reaminti [n.r. lui Tudorel Toader] doar că spunea că nu am nicio şansă la CEDO”.
Ce a spus Tudorel Toader?
„Hotărârea CEDO, motivul solicitării de revocare, a constatat două încălcări:
1) Încălcarea dreptului la un proces echitabil, prin faptul că petenta nu a fost citată la CCR. CCR a soluționat un conflict juridic de natură constituțională dintre autoritățile publice, autorități care au fost citate.
2) Încălcarea liberului acces la justiție, prin faptul că petenta nu a avut posibilitatea legală să critice în contencios administrativ fondul decretului de revocare, emis de către Președintele României. Altfel spus, CEDO a luat în considerare o omisiune legislativă.
Revocarea a fost făcută în baza deciziei CCR.
Restul este politică !”, a declarat Tudorel Toader, la solicitarea Libertatea.
Tudorel Toader a fost cel care a declanşat procedura de revocare din funcţie a Laurei Kovesi încă din 22 februarie 2018.
Discuțiile concrete despre revocarea lui Tudorel Toader din cadrul Comisiei de la Veneția au început după decizia CEDO în cazul fostei șefe a DNA.
Pe 5 mai, Laura Codruţa Kovesi a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului, în iulie 2018.
„Putem confirma, Comisia de la Veneția a primit într-adevăr cererea ca domnul Tudorel Toader să nu mai fie membru din partea României”, a anunţat Comisia de la Veneţia, conform hotnews.ro.
este data la care expiră mandatul lui Tudorel Toader de membru al Comisiei de la Veneţia
Potrivit procedurii, pentru ca o persoană să fie propusă pentru funcţia de membru din partea României la Comisia de la Veneţia, Ministerul Justiției formulează propunerea, Ministerul Afacerilor Externe dă avizul, iar prim-ministrul trebuie să aprobe.
Tudorel Toader a avut două mandate în Comisia de la Veneţia
În 2014, Tudorel Toader a fost nominalizat de Guvernul condus la acea vreme de Victor Ponta drept reprezentantul României în Comisia de la Veneţia.
Tudorel Toader era în 2014 judecător la Curtea Constituţională şi decan al Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Următorul mandat în Comisia de la Veneţia l-a primit în 2018, în timpul mandatului de premier al Vioricăi Dăncilă. Pe atunci, Tudorel Toader era ministrul justiţiei.