„Nu avem un standard european comun privind definirea căsătoriei. În multe ţări, căsătoria este între bărbat şi femeie, la fel şi în România, prin Codul civil. În alte ţări, căsătoria dintre homosexuali este permisă. Noi, la Comisia de la Veneţia, nu am avut de a face cu această situaţie, dar trebuie să ne bazăm pe standarde europene. În alte cazuri, am spus că există o marjă a ţărilor de a decide la această întrebare, dar trebuie să respecte deciziile CEDO. Potrivit acestora, este necesar să fie respectat principiul nediscriminării, ceea ce înseamnă că în majoritatea ţărilor va fi nevoie să fie legiferat cel puţin un parteneriat pentru persoane de acelaşi sex, dacă nu sunt permise căsătoriile”, a afirmat Thomas Markert, la Palatul Cotroceni, unde participă la o conferinţa internaţională

El a precizat că nu se poate antepronunţa şi că nu este rolul Comisiei de la Veneţia să dicteze statelor ce să facă.

Curtea Constituţională încă nu s-a pronunțat asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicată în dosarul privind recunoaşterea căsătoriilor gay încheiate în străinătate, după ce judecătorii au dispus acum o lună reaudierea cuplului gay care cere revizuirea legii.

În plus, în Parlament, propunerea legislativă de revizuire a Constituției, în privința redefinirii familiei tradiționale, a rămas blocată, după ce a fost retrasă din plenul Camerei Deputaților, înainte de vot.

Anunțul a fost făcut de liderul deputaților PSD, Marcel Ciolacu, marți, înainte de începerea votului final pe proiectul de lege al Coaliției pentru Familie, care primise deja vot pe articole, în ședința de plen de luni.

Marcel Ciolacu a afirmat, de la tribuna Parlamentului, că procedura de adoptare a proiectului de lege, mai întâi în Camera Deputaților și apoi în Senat, nu este una corectă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News