- Klaus Iohannis, despre recomandarea Comisiei de la Veneţia: „Un semnal îngrijorător cu privire la independența justiției”
- PSD critică concluziile Comisiei de la Veneția; Nicolicea: ”Mi se pare cam deplasat, ca să nu zic că se fac de râs”; Opoziția îi cere lui Dragnea să renunţe aruncarea în aer a ordinii politice
- Augustin Zegrean, despre recomandarea Comisiei de la Veneţia: „Nu poate să nu fie luată în considerare”
- Tudorel Toader, despre recomandarea Comisiei de la Veneţia: Parlamentul „a dezbătut şi adoptat” forma actuală a legilor justiției
”Aceste modificări includ amendamentele care pot afecta independența procurorilor, precum noul sistem de numire și revocare a procurorilor șefi, rolul ministrului Justiției și apariția controlului ierarhic. Limitarea libertății de exprimare a magistraților ridică și ea îngrijorări, la fel și noua secție pentru investigarea magistraților, dar și noua organizare care slăbește rolul CSM, ca garant al independenței sistemului judiciar”, arată Comisia de la Veneția, potrivit Digi24.ro.
Comisia de la Veneția a precizat că deși unele îmbunătățiri au fost aduse în urma criticilor și deciziilor date de Curtea Constituțională, ”este dificil să nu vadă pericolul pe care aceste instrumente l-ar avea în a pune presiune pe judecători și procurori și, în cele din urmă, a submina independența sistemului de justiției, a submina calitatea și eficiența sa, ceea ce va avea efecte negative asupra luptei împotriva corupției”.
Experții Comisiei de la Veneția recomandă și modificarea Constituției, astfel încât să asigure un echilibru între puterile președintelui, ale CSM și ale ministrului Justiției.
”Controversa recentă asupra revocarea procurorului șef al DNA, dincolo de întrebările pe care le ridică despre existența sa și viitoare mecanisme de revocare (și numire) din/în pozițiile de conducere în sistemul judiciar, este o ilustrație clară a existenței dificultăților și blocajelor în ceea ce privește dialogul interinstituțional și cooperarea”, se precizează în raportul preliminar.
Recomandările Comisiei de la Veneția pentru autoritățile române:
– Reconsiderarea sistemului de numire și demitere a procurorilor de rang înalt, cu scopul de a asigura condițiile pentru o procedură neutră de numire / demitere prin menținerea în acest proces a președintelui României și a CSM, cu scopul de a echilibra influența ministrului Justiției.
– Eliminarea sau redefinirea condițiilor în care procurorii de rang înalt resping drept netemeinice soluțiile date de procurorii care fac dosare.
– Eliminarea restricției privind libertatea de exprimare a procurorilor și judecătorilor
– Completarea condițiilor privind răspunderea magistraților prin afirmarea explicită a faptului că, în absența relei credințe și a neglijenței intenționate, magistrații nu sunt răspunzători pentru o decizie care poate fi întoarsă de o altă instanță.
Pe 26 aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat solicitarea venită din partea PNL, de a se cere un punct de vedere de la Comisia de la Veneția, pe legile justiție.
Și președintele Klaus Iohannis a anunțat, pe 2 mai, de la Palatul Cotroceni, că a decis să trimită întregul pachet (al legilor justiției – n.r.) înapoi la Curtea Constituțională şi, în paralel, să sesizeze Comisia de la Veneţia.
Ce spunea Dragnea despre legile justiției: ”Sunt absolut sigur că, în această viaţă, aceste legi vor intra în vigoare”
”Sunt absolut sigur că, în această viaţă, aceste legi vor intra în vigoare şi vor reprezenta un pas important într-o reformă a Justiţiei necesară şi dorită”, declara Dragnea, la Parlament, comentând anunţul preşedintele Klaus Iohannis privind trimiterea la Curtea Constituţională a pachetului legilor Justiţiei, dar şi la Comisia de la Veneţia.
Comisia de la Veneția va face publică opinia referitoare modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală pe 19 octombrie, au precizat reprezentanții Consiliului Europei.