UPDATE ora 16.00: Într-o conferință organizată după răspunsul Comisiei de la Veneția, Stelian Ion a criticat Parlamentul pentru că a modificat legea de desființare a SIIJ, trimisă de Guvern în Parlament, pentru a introduce imunitatea, și cerut o sesiune extraordinară pentru aprobarea legii.
„În Parlament, proiectul guvernului a întâmpinat anumite dificultati. La Camera Deputaților au fost niște amendamente suplimentare, o imunitate care a trezit critici și din partea magistraților și din partea societății.
Dacă ar fi mers pe varianta din guvern, dacă adoptăm legea fără garanții suplimentare și fără alte reguli atunci SIIJ ar fi fost istorie. Este important pentru mine că odată cu desființarea secției să nu se creeze alte impedimente și instituții care să provoace blocaje”, a transmis Stelian Ion.
Ministrul Justiției a cerut Senatului să se reunească în ședință extraordinară pentru a adopta desființarea legii fără alte amendamente față de forma trimisă de Guvern.
„Având toate aceste chestiuni lămurite, Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară fără nici o grijă. Acesta e mesajul pe care îl voi transmite în coaliția de guvernare. Săptămâna viitoare ar fi de așteptat o sesiune extraordinară pentru desființarea SIIJ. Le solicit colegilor senatori să ia degrabă în discuție acest proiect de lege”, a completat Stelian Ion.
Întrebat de un posibil refuz al UDMR, care inițial a respins desființarea SIIJ fără amendamente, Stelian Ion a transmis că se așteaptă de la „colegii din coaliție să-și respecte cuvântul dat și programul de guvernare”.
„Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a reda atribuțiile procurorilor de la DNA și DIICOT și înțelege faptul că primul pas urgent în această reformă mai largă este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor comise de magistrați”, a transmis Comisia de la Veneția.
La finalul lunii martie, deputații au aprobat proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale, dar cu amendamentul că este nevoie de un aviz obligatoriu de la CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților.
„Pe ansamblu, amendamentele adoptate în Camera Deputaților ridică numeroase semne de întrebare atât pe conținut, cât și pe procedură. Comisia de la Veneția recomandă ca aceste amendamente să fie înlăturate complet”, se arată în punctul de vedere.
Instituția transmite că „dorește să sublinieze că desființarea Secției Speciale este doar un prim pas în procesul de reformă și că încurajează autoritățile române să continue cu un proces de reformă mai larg”.
Recomandarea Comisiei de la Veneția vine după ce Stelian Ion a cerut un aviz în legătură cu proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.
Votul final pentru desființarea Secției Speciale va fi dat în Senat. Peste o mie de judecători și procurori au cerut Parlamentului să respingă amendamentul legat de avizul obligatoriu al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro