Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, spune ce decizia CCR cu privire la revocarea şefei DNA reprezintă un atentat la ordinea de drept constituţională.

„Decizia CCR de astăzi privitoare la conflictul constituţional sesizat de ministrul Justiţiei în privinţa propunerii de revocare a procurorului şef al DNA este, pentru PNL, un atentat la ordinea de drept constituţională, o lovitură dată ordinii de drept constituţionale din România, pentru că reprezintă un atac la atribuţiile preşedintelui României, la cea mai înaltă funcţie în stat, cu cea mai mare şi mai puternică legitimitate populară”, a afirmat liberalul.

Potrivit PNL, decizia CCR este contradictorie cu propria jurisprudenţă, cu alte decizii în privinţa modului în care preşedintele României îşi exercită atribuţiile şi este împotriva opiniilor exprimate chiar de Comisia de la Veneţia cu privire la mecanismul de partajare a responsabilităţilor în privinţa propunerilor de revocare şi numire a magistraţilor.

”PNL va informa reprezentanţii Comisiei de la Veneţia în cadrul vizitei pe care aceştia urmează să o facă în România cu privire la situaţia creată şi atrage atenţia că asistăm la o încălcare gravă, flagrantă a ordinii de drept constituţionale, care a fost consfinţită de litera şi spiritul Constituţiei”, a spus Dancă.

El a adăugat că decizia CCR, practic, subordonează preşedintele României ministrului Justiţiei, „ceea ce este inacceptabil şi ceea ce Constituţia nu prevede”.

„Suntem în analiză cu privire la toate posibilităţile legale pe care le putem întreprinde într-o astfel de situaţie. Situaţia creată nu poate să ne fie indiferentă şi nu poate să fie indiferentă oricărui cetăţean român responsabil, nu poate asista în mod pasiv la ceea ce se întâmplă acum şi este dreptul PNL, ca principal partid de Opoziţie, să-şi exprime indignarea şi să facă uz de toate posibilităţile pe care le are la îndemână pentru a se opune acestei interpretări date de CCR cu privire la modul în care Constituţia a prevăzut exercitarea puterilor în stat”, a afirmat Ionel Dancă.

Preşedintele României trebuie să semneze decretul de revocare a şefei DNA, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, asta după ce judecătorii CCR au decis că a existat un conflict juridic constituţional între Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituţională, pe motiv că refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca pe şefa DNA a dus la un conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României.

Citește și: IGSU: Școlile nu pot fi închise, chiar dacă nu au autorizație de securitate la incendiu (VIDEO)

 
 

Urmărește-ne pe Google News