Europarlamentara Maria Arena a demisionat miercuri din funcția de președintă a subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European (DROI), acuzând atacurile jurnaliștilor și ale rivalilor politici în contextul scandalului de corupție Qatargate – în care foști și actuali oficiali ai instituției sunt acuzați că au luat mită de la autoritățile de la Doha.

Arena se retrăsese deja temporar din această funcție în decembrie, după izbucnirea scandalului de corupție.

Demisia sa a venit la câteva ore după ce site-ul Politico a publicat un articol în care a dezvăluit, printre altele, că Arena nu a declarat în mod corespunzător faptul că autoritățile de la Doha i-au plătit zborurile gratuite și cazarea pentru o călătorie în Qatar.

Într-o discuție cu jurnaliștii Politico, Arena a admis o eroare în acest caz și a dat vina pe secretara sa, care nu a completat corespunzător declarația necesară.

Ulterior, într-o declarație trimisă agenției belgiene de știri Belga, Arena a spus că demisionează pentru a-și proteja imaginea și activitatea desfășurată de comisia pentru drepturile omului a Parlamentului European.

Aceeași explicație, dând vina pe colegii săi cu care lucrează la cabinetul de europarlamentar, a oferit-o, în decembrie 2022, și românul Cristian Bușoi. El a recunoscut pentru Libertatea că a mers în Qatar pe banii guvernului de la Doha la un forum, în 2020.

În câteva poziții ulterioare, ca și eurodeputata belgiană Maria Arena, eurodeputatul Cristian Bușoi a susținut că este victima unui atac nemeritat și că nu are niciun amestec în Qatargate. Între timp, Bușoi și-a depus declarațiile de participație la invitația unor terți, trecând deplasarea din Qatar din 2020 și o alta, în Norvegia, din 2022.

Și Maria Arena, cea care a demisionat, a arătat că nu este unul dintre suspecți și a insistat din nou miercuri că nu este implicată în niciun fel în scandalul Qatargate.

„Anunț ferm că nu sunt implicată în niciun fel în această afacere”, a scris Arena în declarație.

„Dar, în lumina atacurilor politice și mediatice din ultimele săptămâni, care aduc atingere nu doar imaginii mele, ci și întregii activități desfășurate în cadrul subcomisiei DROI, am decis să demisionez din funcția de președintă”, a scris ea.

Comisia pe care Arena o conducea din 2019 are însă legături cu mai multe dintre persoanele care se confruntă cu acuzații preliminare în ancheta penală belgiană, inclusiv cu Pier Antonio Panzeri, fostul europarlamentar italian care a condus comisia înaintea ei.

Politico a sugerat că Arena însăși a adoptat ocazional o atitudine mai indulgentă față de Qatar, o țară acuzată de încălcarea drepturilor omului.

În privința lui Cristian Bușoi, și el a avut o atitudine favorabilă Qatarului. A publicat într-un ziar belgian un articol în care a apărat poziția Qatarului în chestiunea organizării Campionatului Mondial de fotbal. Bușoi, șeful comisiei de industrie și energie a PE, a susținut că în Qatar s-au îmbunătățit radical drepturile omului, în privința muncitorilor străini.

Cristian Bușoi ocupă trei funcții care au legătură, direct sau indirect, cu interesele guvernului din Qatar:

1. Președintele Comisie de Industrie, Cercetare și Energie a Parlamentului European. (ITRE)

2. Membru supleant în Delegația Parlamentului European pentru relații cu Peninsula Arabică. (DARP)

3. Președinte care a relansat grupul de prietenie parlamentar UE – Qatar.
Regulamentul Parlamentului European nu interzice eurodeputaților să meargă în delegații cu cheltuielile acoperite de terți. Însă, dacă fac asta, trebuie să și-o asume public în declarații scrise depuse la Parlament.

Urmărește-ne pe Google News