În urma acordului, statele din blocul comunitar vor primi 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID și vor avea posibilitatea să achiziționeze alte 100 de milioane până în 2023.

UE a anunțat că a încheiat „discuții exploratorii” în decembrie 2020, însă acordul s-a blocat în chestiuni privind asigurarea unui calendar de livrare și stabilirea lanțului de aprovizionare european al companiei americane.

Comisia a precizat miercuri, 4 august, că vaccinurile vor fi disponibile în ultimul sfert al lui 2021 sau în primul din 2022.

Iar statele membre vor avea posibilitea să doneze dozele primite, dacă le prisosesc.

Vaccinul a fost dezvoltat după o tehnologie diferită de cele folosite la vaccinurile aflate deja în uz – are la bază o proteină care declanșează un răspuns imunitar, fără virus.

La mijlocul lunii iunie, Novavax a anunțat că vaccinul său are o eficacitate de peste 90%, inclusiv împotriva noilor tulpini COVID.

„Pe măsură ce noile variante de coronavirus se răspândesc în Europa și în întreaga lume, acest nou contract cu o companie care își testează deja vaccinul cu succes împotriva acestor variante este o garanție suplimentară pentru protecția populației noastre”, a scris președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Agenția Europeană pentru Medicamente se află în proces de evaluare a vaccinului Novavax, iar compania trebuie să prezinte o cerere formală de comercializare pentru aprobarea în UE – acesta va fi următorul pas birocratic.

 
 

Urmărește-ne pe Google News