Aceasta este a treia amendă primită de către gigantul american în Uniunea Europeană și echivalează cu 1,29% din cifra de afaceri totală realizată de către Google în 2018.

Condiții restrictive

Comisia Europeană a justificat noua amendă susținând că Google a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă impunând o serie de clauze restrictive în contractele cu site-urile internet deținute de alte companii. Acest lucru i­a împiedicat pe rivalii Google să afişeze pe site-urile respective reclsme proprii asociate cu rezultatele căutărilor.

Google a încetat aceste practici în 2016, după ce Comisia Europeană a făcut publică investigația sa.

Acest lucru nu a scutit însă gigantul american de amendă pentru practicile anterioare.

Se deschide posibilitatea unor alte procese

De asemenea, Google poate fi dată în judecată de către companiile sau persoanele care se consideră afectate de practicile sale și ar putea ajunge să plătească despăgubiri civile.

Alte două amenzi luate

Anul trecut, Google a fost amendată cu 4,34 de miliarde de euro pentru că a impus propriile sale servicii online în sistemul de operare Android, pe care îl produce, dar îl furnizează gratis.

În 2017, Google mai primise o amendă de 2,42 miliarde de euro pe motiv că își favoriza propriul site de shopping în fața competitorilor.

Comisia Europeană a amendat de-a lungul timpului mai multe companii americane, fie pentru practici anticoncurențiale (Microsoft, Intel, Qualcomm), fie pentru avantaje fiscale ilegale (Apple, Amazon).

 
 

Urmărește-ne pe Google News