Pentru a acoperi costurile generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive (Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan), România a notificat Comisiei o măsură în valoare de 790 milioane de euro.
Măsura va ajuta România să elimine treptat producția de cărbune, până în 2032, în conformitate cu angajamentul obligatoriu asumat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi în Planul teritorial pentru o tranziţie justă.
Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A., care gestionează cele patru mine şi centrala electrică Paroşeni, va fi beneficiarul, cu scopul de a închide activitatea minieră.
Ce acoperă aceste măsuri
Aceste măsuri acoperă costurile sociale pentru lucrătorii care și-au pierdut sau își vor pierde locurile de muncă din cauza închiderii minelor, dar și costurile legate de lucrările de siguranță și reabilitare necesare pentru închiderea celor patru mine.
Ajutorul acoperă costurile eligibile suportate în perioada 1 octombrie 2023 – 31 decembrie 2032.
Autoritățile române s-au angajat în numirea unui consultant independent, care va monitoriza extracția cărbunelui, pentru a se asigura că se limitează strict la ceea ce este necesar pentru siguranța publică.
„Măsura pe care am aprobat-o astăzi va ajuta România să efectueze lucrările de siguranţă şi reabilitare necesare pentru a facilita închiderea minelor şi pentru a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă în contextul tranziţiei verzi. Această măsură va contribui, de asemenea, la atenuarea impactului social al închiderii minelor”, a spus vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ciobanudorin_2006 • 17.11.2024, 19:09
Unde se duc banii? Întreb și eu ca nu ma pricep.Poate ptr construirea unor hidrocentrale cu aceiași putere cu acele(termocentrale) pe care le au închis?sau fac barter cu propriul buzunar ?