După ajutorul de 56 de milioane de euro acordat la sfârşitul lunii martie, Bruxellesul a propus la mijlocul lunii aprilie să acorde alte 100 de milioane de euro fermierilor din cinci ţări, Polonia, Ungaria, Bulgaria, România şi Slovacia, afectate de importul masiv de cereale ieftine din Ucraina.
Mai precis, Bruxelles-ul va aloca 39,33 milioane de euro Poloniei, 29,73 milioane de euro României, 15,93 milioane Ungariei, 9,77 milioane Bulgariei şi 5,24 milioane Slovaciei.
Această nouă tranşă de ajutor nu primise până acum undă verde din partea unor state membre, care au cerut clarificări cu privire la criteriile de calcul şi de alocare a fondurilor.
România a primit inițial 10 milioane de euro
În luna martie, instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 de milioane de euro pentru Bulgaria și 10,05 milioane de euro pentru România.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat însă suma și a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că nu s-au negociat sumele acordate statelor membre, ci doar s-au folosit formule de calcul.
Fermierii din România au protestat pe 7 aprilie față de soluţia găsită de Comisia Europeană, după eliminarea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina, acuzând că ei nu pot face față prețurilor de dumping și că astfel vor da faliment.