Spania va beneficia până în anul 2026 de granturi în valoare de 69,5 miliarde de euro, din care Madridul a accesat deja o prefinanţare de 9 miliarde de euro şi speră ca până la finele acestui an să primească în total circa 19 miliarde de euro, potrivit planul aprobat de Comisie.
Spania devine al doilea stat UE care are un PNRR aprobat. Anterior, Comisia Europeană a aprobat primul plan naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR), cel al Portugaliei.
Conform executivului comunitar, Spania va dedica 40% din această sumă obiectivului combaterii schimbărilor climatice, prin proiecte de promovare a transporturilor sustenabile urbane şi pe distanţe lungi, creşterea eficienţei energetice a clădirilor, decarbonizarea industriei şi implementarea noilor tehnologii bazate pe hidrogen şi energii regenerabile.
Un procent de 28% din granturi va fi direcţionat către digitalizarea administraţiei publice spaniole, a industriei şi mediului de afaceri, precum şi investiţii în echipamente informatice destinate sectorului educaţional şi îmbunătăţirii abilităţilor informatice.
La o conferinţă de presă desfăşurată la Madrid, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că „astăzi este o zi istorică” pentru Spania „şi de asemenea pentru Europa”, întrucât PNRR-ul spaniol ilustrează o nouă formă „de a răspunde provocărilor pe care le avem ca societate”.
Majoritatea statelor UE au transmis Bruxelles-ului PNRR-urile, iar Ursula von der Leyen le va vizita succesiv. După ce miercuri, ea a fost în Portugalia şi Spania, joi va ajunge în Grecia şi Danemarca, apoi vineri în Luxemburg.
PNRR-ul transmis de România la Bruxelles este în evaluarea aprofundată a Comisiei Europene.