UPDATE ora 20.55: Ministrul PSD al Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a confirmat la Digi 24: „Cei de la Bruxelles sunt îngrijorați. În afară de decidenții de la nivel tehnic ai Comisiei, directorii generali de direcții, sunt și comisarii. Spun «Nu dați foc la țară, nu distrugeți stabilitatea aceasta»”.

„Pentru că asta înseamnă de fapt cheia pentru reforme și Putin să nu reușească. Râde Putin de noi. Pentru că, unde a eșuat el, reușesc ai noștri. Vreți să o spunem așa? Domnul Ciucă nu mai este decât pe TikTok”, a adăugat Câciu.

***

Știrea inițială: Marcel Boloș, ministrul PNL al finanțelor, a fost la Bruxelles, unde a purtat negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene. Obiectivul principal a fost aprobarea planului Guvernului condus de Marcel Ciolacu de reducere a deficitului bugetar, care vizează o perioadă de ajustare de 7 ani pentru reintrarea în ţinta de deficit de 3%.

În acest context, oficialii europeni au subliniat importanța unei guvernări stabile la București pentru a putea implementa reformele necesare și a reduce deficitul, adăugând că situația politică incertă din România poate afecta inclusiv capacitatea de a respecta aceste obligații.

„Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea, ne-a spus că situația politică din România se degradează și că este bine ca țara noastră să își revină cât mai rapid”, au precizat sursele citate pentru Libertatea.

Reprezentanții Comisiei au transmis același lucru și PNL, și PSD.

PNL a anunțat că rupe coaliția cu PSD

Discuția dintre Comisia Europeană și autoritățile de la București a venit într-un moment în care tensiunile din coaliția PNL-PSD sunt uriașe.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat luni seară, 7 octombrie, că rupe coaliția cu PSD, partid condus de Marcel Ciolacu, după ce Curtea Constituțională a eliminat-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale. Decizia lui Ciucă s-a referit însă strict la colaborarea politică, nu la cea guvernamentală. Ciucă a susținut că nu preşedintele Klaus Iohannis a cerut ruperea coaliţiei cu PSD.

În replică, Marcel Ciolacu a spus că va demisiona „categoric” dacă PNL iese de la guvernare, dar nu a exclus o nouă alianță cu liberalii după alegeri.

Urmărește-ne pe Google News