Obiectivul este „să avem informaţii exacte despre producţia de vaccinuri şi să ştim unde doresc companiile să le trimită”, a precizat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, citat de AFP.
Potrivit sursei citate, decizia CE este valabilă până la sfârşitul lunii martie, fiind luată în urma disputei Executivului european cu compania AstraZeneca.
Care sunt ţările exceptate de la control
De la controlul exporturilor sunt exceptate 120 de țări de destinație precum Elveția, Norvegia, Moldova, Belarus, Georgia, Armenia, Israel, Egipt, Tunisia, Siria, Iordania Libia, Maroc. Nu sunt excluse însă Marea Britanie, Rusia, Turcia, Canada și SUA.
Britanicii se tem că mecanismul introdus de UE ar putea bloca exportul vaccinurilor Pfizer produse pe continent pentru piața Regatului Unit. Asta în condițiile în care Pfizer a redus deja, temporar, livrările de vaccinuri pentru statele membre, spunând că dorește să își ajusteze capacitatea de producție.
„Exporturile de vaccinuri ar trebui controlate, nu blocate sau interzise, ceea ce nu ar avea niciun sens, deoarece suntem dependenți și de producția non-europeană. Trebuie controlat deoarece vom primi mai puține livrări care nu respectă angajamentele contractuale convenite”, a declarat preşedintele Macron, potrivit The Guardian.
Compania farmaceutică a anunţat că în primul trimestru va putea livra doar 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar.
Ulterior, Comisia Europeană a cerut companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE dozele de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor. Compania a susţinut că aşa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.
Potrivit Comisiei Europene, AstraZeneca s-a obligat prin contract să livreze către UE şi vaccinuri produse în fabricile din Marea Britanie, pe lângă cele produse în alte două fabrici din UE.