Proiectul ar urma să lege Caucazul cu Europa continentală pe sub Marea Neagră. Cablul submarin ar urma să aibă o lungime de 1.200 de kilometri și ar urma să transporte 1.000 MW de energie către UE, Balcani și Republica Moldova.

Executivul european a cerut adăugarea unui paragraf în acord, care să stipuleze că acesta nu va avea prioritate în fața legislației europene în ceea ce privește România și Ungaria.

Adăugarea cerută de Bruxelles: „Prevederile prezentului acord (…), în ce le privește pe România și Ungaria, nu vor avea întâietate față de obligațiile care decurg din calitatea lor de membre alte Uniunii Europene și din legislația Uniunii.”

Legislația europeană în domeniu cere accesul terților la infrastructura energetică.

Guvernul român intenționează să modifice acordul la cea de-a 8-a reuniune a țărilor participante, dar are nevoie de acordul celorlalte state semnatare.

Costă 2 miliarde de euro

Între timp, este pregătită înființarea unei companii mixte între transportatorii de energie din cele patru state: Transelectrica (România), MVM (Ungaria), AzerEnerji (Azerbaidjan) și Georgian State Electrosystem (Georgia).

Conform unei estimări a transportatorului de energie din Georgia, cablul ar urma să coste 2 miliarde de euro și ar putea fi pus în funcțiune în 2029.

Urmărește-ne pe Google News