Mai exact, Qualcomm a oferit o serie de stimulente financiare către Apple, astfel încât aceasta să cumpere doar modemuri de la Qualcomm. Modemurile sunt cipurile care fac legătura între orice smartphone și rețelele de telefonie. Acestea se găsesc în orice smartphone din lume, inclusiv iPhone.

Precedentul Intel

În cazul Qualcomm-Apple situația este specială, deoarece ofertele Qualcomm blocau alegerea unor rivali, așa cum este Intel. Culmea este că Intel făcea același lucru în deceniul trecut, plătind producătorii de calculatoare Dell, HP, NEC și Lenovo pentru a folosi exclusiv cipurile sale. Intel a primit la rândul său o amendă de 1,06 miliarde de euro în 2009.

Investigația Comisiei Europene a fost declanșată în 2015 și acoperă perioada 2011-2016 și dominația Qualcomm asupra tehnologiei 4G LTE. Mai exact, Qualcomm este inventatoarea acestei tehnologii, dar oferea stimulente financiare către Apple pentru ca aceasta să nu aleagă modemuri produse de Intel.

Ce spun oficialii de la Bruxelles

”Qualcomm a plătit miliarde de dolari către un client-cheie, Apple, astfel încât aceasta să nu cumpere de la rivali. Aceste plăți nu erau doar reduceri de preț, erau făcute cu condiția ca Apple să utilizeze exclusiv cipurile Qualcomm în toate iPhone-urile și iPad-urile”, a declarat într-un comunicat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurență.

Acest lucru însemna că nicio companie rivală nu putea ataca Qualcomm pe această piață, indiferent de cât de bune erau produsele sale.

Amenda reprezintă 4,9% din cifra de afaceri a Qualcomm pe 2017. În total, Comisia Europeană putea da amenzi de maximum 10%.

Urmează la judecată plângerea Nvidia

O altă decizie ar putea veni împotriva Qualcomm la plângerea Nvidia, aceasta vizând cipurile de pe Android.

Pe lângă cipurile furnizate către Apple, Qualcomm este și principalul furnizor al procesoarelor de pe majoritatea smartphone-urilor Android din lume. Procesoarele sale se regăsesc atât pe o parte din gadgeturile Samsung, cât și pe telefoane Sony, LG, HTC, Motorola, Google, Oppo, Vivo, One Plus etc.

Amenzi pe bandă rulantă pentru Qualcomm

Qualcomm a mai fost amendată pentru abuz de poziție dominantă și în China (975 milioane de dolari), Coreea de Sud (854 milioane de dolari), Taiwan (774 milioane de dolari) și a pierdut un proces de 800 de milioane de dolari cu BlackBerry.

Proces cu miză uriașe între Apple și Qualcomm

De asemenea, Qualcomm se află angrenată într-o multitudine de procese cu Apple. Aceasta din urmă cere un miliard de dolari de la Qualcomm, iar producătorul de semiconductori vrea să blocheze vânzările de iPhone pe motiv că acesta îi violează proprietatea intelectuală.

Apple a introdus de anul trecut o serie de modele iPhone care utilizează modemuri Intel, în locul Qualcomm. De asemenea, Apple lucrează cu Intel pentru tehnologia 5G.

Broadcom vrea să preia Qualcomm

Recent, producătorul de semiconductori Broadcom a făcut o ofertă de preluare a Qualcomm de 103 miliarde de dolari.

Aceasta a fost respinsă, dar Broadcomm insistă cu tranzacția. O combinare între Broadcom și Qualcomm ar crea un gigant care deține cvasi-monopol pe tehnologiile LTE, dar și pe segmentele Wi-Fi și Bluetooth. Astfel de cipuri se află în orice dispozitiv inteligent din lume, de la calculatoare la smartphone-uri, tablete, smart tv-uri sau boxe inteligente.

Qualcomm preia un alt producător de cipuri

La rândul său, Qualcomm este în curs să preia producătorul olandez de cipuri NXP Semiconductor, fosta divizie de semiconductori a Philips, pentru 38 de miliarde de dolari. Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută operațiunea.

Tranzacția este efectuată în speranța de a intra pe piața auto, mașinile devenind tot mai inteligente și mai conectate la internet.

 
 

Urmărește-ne pe Google News