Interesant este că Amazon a primit facilitățile din Luxemburg în perioada în care premier al micului ducat nu era nimeni altul decât Jean Claude Juncker, actualul președinte al Comisiei Europene. Juncker a fost premier al Luxemburgului timp de 19 ani, până în 2013.

Amazon are 50.000 de angajați în Europa și vânzări de miliarde de euro.

Proces cu Irlanda

De asemenea, Executivul comunitar a dat în judecată Irlanda pentru a recupera 13 miliarde de euro de la Apple. Producătorul iPhone a fost amendat anul trecut pe aceleași considerente ca și Amazon, numai că de data asta banii erau canalizați prin Irlanda. Aceasta trebuia să încaseze banii de la Apple până în data de 3 ianuarie, dar nu a îndeplinit acest lucru.

Amenda este cea mai mare primită de către o companie din Uniunea Europeană, dar Apple a făcut apel.

Executivul comunitar este decis să nu mai permită giganților din domeniul tehnologiei să evite plata taxelor. Aceste amenzi sunt, în fapt, obligarea companiilor în cauză să returneze niște ajutoare de stat primite ilegal.

Reforma TVA

De altfel, Comisia Europeană pregătește o reformă în domeniul TVA. Mai exact, aceasta va statua că TVA se datorează în țara unde are loc activitatea economică, nu în statul în care se află sediul firmei, potrivit Reuters. Acțiunea vizează direct Amazon, dar și Uber, care are sediul european în Olanda.

Taxa pe cifra de afaceri

De asemenea, Franța a propus o taxă pe cifra de afaceri a companiilor de internet, fiind vizate în special Google, Facebook, site-ul de rezervări Booking.com, care este deținut de către grupul american Priceline sau Airbnb. Taxa pe cifra de afaceri ar urma să fie între 2 și 5% din venituri, potrivit Financial Times.

Urmărește-ne pe Google News