„Executivul european nu va ezita să lanseze proceduri de infringement (încălcare a obligațiilor) împotriva țărilor care refuză să primească solicitanți de azil din Italia și Grecia”, a declarat presei comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie Dimitris Avramopoulos. AFP observă că acesta a insistat până acum asupra preferinței sale pentru dialog ca să convingă membrii UE.

Vicepreședintele CE, Frans Timmermans a insistat: „Este de datoria noastră să putem spune clar migranților, partenerilor noștri din terțe țări și concetățenilor noștri că dacă sunt persoane care au nevoie de ajutor, le vom ajuta, dacă nu, acestea trebuie să se întoarcă de unde au venit”.

În prezent, trebuie strămutați din Grecia și Italia circa 13.500 de solicitanți de azil, iar țările UE au promis în septembrie 2015 că vor primi până la 160.000 de azilanți în următorii doi ani, reamintește AFP.

Comisia Europeană și-a exprimat regretul că Ungaria, Austria și Polonia „refuză în continuare să participe la program”, în timp ce Bulgaria, Cehia, Croația și Slovacia „participă doar într-o măsură foarte limitată”. Comisia a cerut accelerarea acordurilor de readmisie cu Nigeria, Tunisia și Iordania și deschiderea unui dialog cu Marocul și Algeria.

Centrele unde sunt reținuți migranții nu trebuie considerate „ceva asemănător cu lagărele de concentrare, ceea ce ar fi foarte departe de principiile noastre”, a declarat Avramopoulos. În ceea ce privește posibilitatea de înființare a unor tabere pentru migranți în Africa, unde Uniunea Europeană să trieze refugiații și migranții economici, comisarul european a afirmat că „încă nu am ajuns în acest stadiu”.

Citește și: Germania oferă bani refugiaților dispuși să se întoarcă în țările lor

Urmărește-ne pe Google News