„Suntem pragmatici. Prioritatea mea, în calitate de însărcinat cu vaccinurile este ca aceia cu care încheiem contracte să livreze la timp, eventual mai mult”, a declarat Breton într-un interviu acordat duminică BFMTV.

Noi am comandat 120 de milioane de doze în primul trimestru şi 180 de milioane în trimestrul doi. În primul trimestru, AstraZeneca a livrat doar 30 de milioane, ceea ce a creat problemele pe care toată lumea le-a văzut şi a livrat doar 70 de milioane în trimestrul doi.

Thierry Breton

Breton a sugerat că actualul contract, care „se încheie la 30 iunie”, ar putea să nu fie prelungit, însă „nimic nu este definitiv”, iar discuțiile vor continua.

De asemenea, el a nuanțat că acest lucru nu se întâmplă din motiv epidemiologic sau medical. „Dacă ne uităm la date, beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford sunt copleşitoare în privinţa bolii”, apreciază el.

Săptămâna trecută, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că BioNTech-Pfizer devine principalul furnizor de vaccin al UE și că laboratorul „s-a dovedit a fi un partener de încredere și că a respectat angajamentele și a răspuns nevoilor noastre”, spre deosebire de AstraZeneca-Oxford.

Vaccinul de la AstraZeneca a stârnit mai multe probleme la nivel european, după ce mai multe persoane au dezvoltat tromboze după vaccinare.

Numeroase state au rezervat folosirea vaccinului persoanele vârstnice, cu toate că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu a emis o recomandare și a susținut că vaccinul poate fi folosit în continuare, pentru că beneficiile depășesc riscurile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News