Instituția condusă de Ursula von der Leyen consideră că, „deşi au fost făcuţi paşi, încă există un risc pentru bugetul UE, în contextul în care măsurile de remediere care mai trebuie îndeplinite sunt de natură structurală şi orizontală”.
„Deşi o serie de reforme au fost întreprinse sau sunt în curs de desfăşurare, Ungaria nu a reuşit să pună în aplicare în mod adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare, convenite în cadrul mecanismului general de condiţionalitate, până la termenul-limită de 19 noiembrie, aşa cum se angajase. Acestea se referă, în special, la eficacitatea autorităţii de integritate nou înfiinţate şi la procedura de control judiciar al deciziilor de urmărire penală”, a transmis Executivul european.
Prin urmare, Bruxelles-ul a concluzionat că mai este nevoie necesari paşi esenţiali suplimentari pentru a elimina riscurile rămase pentru bugetul UE în Ungaria.
În acest context, Comisia a decis să îşi menţină propunerea iniţială din 18 septembrie de a suspenda 65% din angajamentele pentru trei programe operaţionale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde euro.
Executivul european fixase termenul de 19 noiembrie pentru a oferi Ungariei o şansă de a scăpa de îngheţarea a 7,5 miliarde de euro, aproximativ 20% din fondurile europene pe care trebuie să le primească în perioada 2021-2027, conform Agerpres.
Consiliul UE va avea termen până pe 19 decembrie pentru a vota pe acest subiect, fiind necesară o majoritate, astfel încât suspendarea fondurilor să intre în vigoare.
Anunțul de la Bruxelles a venit în contextul în care instituția condusă de von der Leyen critică de mai multă vreme corupţia din Ungaria și declinul democrației din țara al cărei premier este Viktor Orban. În replică, autointitulatul „luptător pentru libertate” împotriva viziunii asupra lumii a Occidentului liberal a negat că Ungaria este mai coruptă decât alte state membre ale UE.