Comisia a adresat un avertisment cu privire la existența unei abateri semnificative în 2016 de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu și recomandă Consiliului să adopte o recomandare prin care să i se impună României să ia măsurile necesare în 2017 în vederea corectării acestei abateri semnificative.
Este pentru prima oară când se aplică această procedură a cadrului de guvernanță economică al UE. Prin aceasta li se oferă autorităților posibilitatea de a lua măsuri corective pentru a evita deschiderea unei proceduri aplicabile deficitelor excesive, menționează CE.
De asemenea, reprezentanţii Comisiei Europene au precizat economia se dovedește a fi rezilientă în UE și în zona euro, însă continuă să se confrunte cu unele provocări, cum ar fi creșterea lentă a productivității, consecințele crizei – inclusiv inegalitățile care persistă – și incertitudinea generată în principal de factori externi.
Prin urmare, Comisia invită statele membre să profite de această ocazie pentru a consolida fundamentele economiilor lor prin punerea în aplicare a priorităților economice și sociale identificate în comun la nivel european: stimularea investițiilor, continuarea reformelor structurale și asigurarea unor politici fiscal-bugetare responsabile. Se acordă o atenție deosebită provocărilor și priorităților identificate pentru zona euro.
Dragnea: În Europa se vorbește pe două voci despre disciplină financiară!
”În Europa se vorbește pe două voci despre disciplină financiară. Când Franța sau Spania depășesc pragul de deficit de 3% nu se supără nimeni. Când România are cea mai mare creștere economică din UE, ni se vorbește din nou despre austeritate, pe baza unor aprecieri mai mult sau mai puțin exacte. Eu cred că regulile trebuie să fie la fel pentru toți”, a scris Liviu Dragnea pe Facebook.
Potrivit acestuia, deoarece salariile românilor sunt ”de 2-3-4 ori mai mici decât ale europenilor”, se impune majorarea acestora, „pentru a stopa plecarea tinerilor din țară”.
Iohannis: Stabilitatea, nu numai economică, dar şi bugetară este extrem de importantă
„Stablitatea economică este parte din toate discuţiile pe care le-am avut şi le am în continuare cu Guvernul, o să mai discutăm. E important să înţeleagă toată lumea, inclusiv guvernanţii, că aici nu discutăm despre o chestiune politică, locală, cu un interes pe termen scurt, ci vorbim despre o abordare foarte importantă. Stabilitatea, nu numai economică, dar şi bugetară este extrem de importantă. Primul draft care conţine recomandările de ţară, la primul punct se referă exact la acest lucru. Nu vorbim despre un moft politic al cuiva, al opoziţiei, al preşedintelui sau al birocraţilor de la Bruxelles, ci este nevoie de această stabilitate“, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Brașov, despre avertismentul CE.
Şeful statului a mai arătat că Guvernul este responsabil să facă proiecţiile pe bugetele pe anii următori şi pe banii care se cheltuiesc, de exemplu pe salarizare, astfel încât să nu fie pus în pericol acest echilibru important.
PSD: Majorările de salarii sunt necesare pentru a stopa plecarea tinerilor din România
„Partidul Social Democrat şi-a asumat un set de măsuri prevăzute în programul de guvernare, care se încadrează în pragul de deficit de 3% prevăzut în Pactul de Stabilitate şi Creştere al Uniunii Europene. În viziunea PSD, creşterea salariilor din România este absolut necesară pentru a stopa plecarea tinerilor din ţară. Dacă nu s-ar lua aceste măsuri, mediul de afaceri s-ar confrunta cu o lipsă din ce în ce mai accentuată a forţei de muncă. Este foarte greu să convingi un tânăr absolvent de facultate sau de şcoală profesională să rămână în ţară, în condiţiile în care salariile românilor sunt de 3-4 ori mai mici decât ale europenilor”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre într-un comunicat de presă.
Potrivit acestuia, programul de guvernare şi-a arătat eficienţa după primul trimestru, când România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană.
„Creşterea de 5,7% din această perioadă este o creştere în termeni reali, care validează programul de guvernare şi măsurile luate în această perioadă. În aceste condiţii, sugestiile care evoca restrângeri bugetare sau revenirea la politica de austeritate nu sunt deloc justificate. România va continua să îndeplinească promisiunile din programul de guvernare, privind reducerea diferenţei dintre salariile românilor şi media europeană. Totodată, amintim faptul că în mai multe rânduri s-au înregistrat diferenţe mari între estimările Comisiei Europene privind deficitul bugetar şi datele economice reale. În 2015, această abatere a fost de 2 puncte procentuale, respectiv deficit de 2,8% în estimarea Comisiei, faţă de 0,8% deficit înregistrat în mod real. Aşadar, privim cu anumite rezerve avertismentele de la Bruxelles care se bazează pe astfel de estimări”, a arătat Dobre.