Comisia a transmis luna trecută companiilor europene că ar putea să plătească pentru gazul rusesc, dar numai dacă respectă anumite condiții, după ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească gazul în ruble.
Mai multe guverne ale UE și importatori mari au solicitat mai multe clarificări de la Bruxelles cu privire la posibilitatea de a continua să cumpere gaz, pentru încălzirea gospodăriilor, energie electrică și alimentarea fabricilor din Europa.
Într-un ghid actualizat, împărtășit vineri țărilor UE, Comisia și-a confirmat declarația anterioară potrivit căreia sancțiunile UE nu împiedică companiile să deschidă un cont la o bancă sancționată.
Companiile pot plăti pentru gazul rusesc, atâta timp cât fac acest lucru în moneda convenită în contractele lor existente și declară tranzacția încheiată după efectuarea plății în moneda respectivă.
„Poziția noastră fundamentală rămâne neschimbată. Procesul de plată prevăzut în Decretul rus din 31 martie ar încălca sancțiunile UE, dar există opțiuni disponibile pentru companiile din UE să continue să plătească în euro sau dolari, în conformitate cu contractele convenite”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.
Decretul președintelui Vladimir Putin spunea că o tranzacție va fi considerată finalizată numai după ce moneda străină va fi convertită în ruble.
Aproape toate contractele de aprovizionare pe care companiile din UE le au cu gigantul rus Gazprom sunt în euro sau dolari.
Rusia a tăiat luna trecută furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria pentru că a refuzat să se conformeze cererii sale de plată în ruble.