Decizia Comisiei, care mai trebuie validată de Consiliul European şi de Parlamentul European (PE), a fost descrisă de grupul socialist din PE drept ”o palmă peste faţa lucrătorilor”, acest grup anunţând că va încerca să formeze în legislativul european o majoritate care să respingă hotărârea, potrivit Agerpres.
Comisia s-a raportat la o directivă europeană care împarte agenţii biologici în patru grupe, în funcţie de gradul lor de risc pentru angajaţi şi comunitate, şi care prevede măsuri de protecţie sanitară specifice pentru fiecare.
Astfel, un agent biologic din grupa a treia de risc, cum a fost acum clasificat noul coronavirus de către executivul comunitar, poate provoca boli grave şi poate reprezenta un pericol semnificativ pentru angajaţi, dar, în general, pentru acesta există profilaxie şi un tratament eficace disponibil.
În schimb, un agent biologic din grupa a patra presupune ”un risc ridicat de răspândire în comunitate” şi pentru acesta nu există profilaxie sau un tratament eficient.
La o primă discuţie pe această temă, pe 20 mai, majoritatea eurodeputaţilor s-au declarat împotriva includerii noului coronavirus în grupa a treia de risc, remarcând faptul că, deocamdată, pentru SARS-CoV-2 nu există un tratament eficient şi, în plus, este un virus foarte contagios. Ei au estimat că acesta ar trebui inclus mai degrabă în grupa a patra de risc, cea mai ridicată.
În replică, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Marta Wieczorek, a spus miercuri că decizia acestei instituţii a fost luată pe baza opiniei unanime a experţilor statelor membre şi în urma consultărilor cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Wieczorek a adăugat că existenţa unui tratament este doar unul dintre criteriile de clasificare.
Includerea noului coronavirus într-o grupă de risc are consecinţe majore pentru mediul de afaceri, date fiind costurile măsurilor de protecţie sanitară pe care le implică.