Autoritățile de la Bruxelles susțin că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu include reforme în domeniile digitalizării, schimbărilor climatice, sustenabilității economice sau educației, mai arată site-ul respectiv.
Ce include documentul
Planul a fost lansat în luna noiembrie de către autorități și include sute de proiecte, de la autostrăzi și lucrări de infrastructură la construcția de spitale regionale și investiții în energie verde.
Planul include investiții de 21,42 miliarde de euro în infrastructură și tranziția verde, alte 6,5 miliarde de euro în sănătate și educație și o sumă de 5,085 miliarde de euro pentru dezvoltarea competitivității.
Programul de guvernare al PNL, lansat în campania electorală, a avut ca punct central investițiile realizate din cele 80 de miliarde de euro alocate la nivel european României.
Din acestea, 30 de miliarde sunt incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Banii provin din programul NextGeneration EU și reprezintă atât granturi nerambursabile, cât și împrumuturi la dobânzi extrem de mici.
Negocieri între părți
Potrivit sursei citate, Comisia Europeană este nemulțumită că proiectele trimise de România nu respectă criteriile oficiale de acordare a acestor fonduri, respectiv reforme în domeniile enunțate.
Conform surselor Libertatea, este vorba despre negocieri pe care Comisia le duce cu partea română legate de programe și reforme, termenul-limită fiind luna aprilie 2021, când va fi luată o decizie oficială privind toate programele naționale.
Reprezentanța din România a Comisiei Europene nu a dorit să comenteze. Ministerul Fondurilor Europene, cel care a prezentat oficial documentul guvernamental, spune că aceasta este o primă variantă a documentului, pe baza căruia au loc discuții cu reprezentanții Comisiei Europene.
”Menționăm că discuțiile au loc pentru fiecare domeniu de finanțare în parte, până la data prezentă fiind discutate 4 domenii, respectiv: transport durabil, mediu de afaceri, cercetare și dezvoltare, digitalizare. La aceste videoconferințe participă, alături de MFE, și autoritățile centrale/ instituțiile din subordinea acestora implicate în dezvoltarea PNRR”
Ministerul Fondurilor Europene:
Potrivit Planului de Reziliență, România a alocat:
- 9,27 miliarde de euro pentru transport durabil
- 3,8 miliarde de euro pentru mediul de afaceri
- 700 de milioane de euro pentru digitalizare
- 275 milioane de euro pentru cercetare și dezvoltare.
USR critica planul în aceiași termeni
În luna noiembrie, alianța USR-PLUS a criticat planul publicat de către Guvern, spunând că este „un fel de PNDL nou‟, care nu include reforme reale și nu răspunde obiectivului european de a finanța schimbări structurale, potrivit Hotnews.