Această lege – care prevede pedepse cu închisoarea – creează o autoritate de supraveghere menită să prevină „amestecuri străine” în procesul electoral şi „să protejeze suveranitatea” Ungariei. Totuși, ONG-uri şi critici ai lui Viktor Orban o denunţă drept o ofensivă menită să pună căluş opoziţiei.

Comisia Europeană îşi exprima în februarie „îngrijorările serioase” cu privire la acest subiect şi a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei, căria i-a trimis o scrisoare de avertisment cu privire la încălcarea dreptului UE.

Guvernul ungar a ameninţat că nu va da înapoi, într-un nou episod al unor tensiuni recurente între Viktor Orban şi partenerii săi din UE.

Budapesta acuză cu regularitate Bruxellesul şi „diverse organizații” străine – mai ales americane – de „distribuirea a miliarde de euro” opoziţiei cu scopul de a „influenţa opțiunea alegătorilor”.

Acest pachet legislativ ungar – implementat odată cu apropierea alegerilor europene şi municipale din iunie 2024 – înfiinţează un „Birou Independent al Protecţiei Suveranităţii” cu misiunea de a „ancheta atacuri ilegale” care ameninţă securitatea naţională. El vizează activităţile organizaţiilor care beneficiază de finaţare străină.

Mai multe ONG-uri de apărarea drepturilor omului, între care şi Amnesty International (AI), acuză Guvernul Orban de faptul că vrea „să reducă la trăcere vocile critice” şi estimează că pot fi luaţi drept ţintă „jurnalişti, antreprenori, sindicate, biserici şi municipalităţi”.

SUA s-au declatrat „îngrijorate” de o „lege incompatibilă cu valorile noastre comune ale democraţiei, libertăţii individuale şi statului de drept” și prin care Viktor Orban își asigură „instrumente draconice care pot fi folosite pentru a intimida şi pedepsi persoanele ale căror opinii nu sunt împărtăşite de partidul aflat la putere”.

Urmărește-ne pe Google News