„Comisia Europeană a decis să trimită Polonia în faţa Curţii Europene de Justiţie a UE ca urmare a încălcării principiului independenţei justiţiei prin noua lege poloneză privind Curtea Supremă şi cere Curţii de Justiţie să ia măsuri temporare până când va ajunge la un verdict în acest caz”, se arată într-un comunicat al Comisiei, scrie Financial Times.
Noua lege din Polonia, promulgată în luna decembrie de președintele Andrzej Duda, pune capăt mandatelor a aproape jumătate dintre judecătorii Curții, printre care președintele Malgorzata Gersdorf. Acesta a denunțat ”o lovitură de forță” contra instituției sale.
Gersdorf a spus că legea este neconstituțională și că nu poate fi implementată. Criticii susțin că face parte dintr-un efort mai larg și de a controla sistemul judiciar.
Măsura de astăzi face parte din procedura de infringement lansată de CE împotriva Poloniei. Comisia și Varșovia se află într-o dispută încă de la sfârșitul anului 2015, din cauza îngrijorărilor că reformele adoptate atunci de Partidul Lege și Justiție (PiS) plasează sistemul judiciar sub o influență politică excesivă și subminează valorile europene.
Printre altele, reforma reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă de la 70 la 65 de ani, o măsură care a forțat până acum retragerea a 21 de judecători. Partidul menționat anterior susține că prin această metodă curăță instanța de judecătorii corupți, însă oponenții îl acuză că încearcă astfel să îndepărteze vocile critice.
CITEȘTE ȘI: Șeful radioului, Georgică Severin, a prăpădit 100.000 de lei în «interes de serviciu». 12 călătorii pe bani publici de la începutul anului!
FOTO: EPA