”Nu există lucrători, nici copii de categoria a doua în Uniunea Europeană”, spune comisarul european pentru afaceri sociale, Marianne Thyssen. 

Legea care prevede ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii din familii care vin din alte state în funcție de costul mediu al vieții din țară de rezidență a copilului a intrat în vigoare din prima zi a noului an.

”Nu există lucrători, nici copii de categoria a doua în Uniunea Europeană”, a subliniat comisarul european pentru afaceri sociale, Marianne Thyssen, într-o conferinţă de presă.

”În condiţiile în care lucrătorii mobili (străini, n.red.) cotizează la un sistem de securitate socială în aceeaşi manieră ca lucrătorii locali, ei trebuie să perceapă prestaţii identice, chiar şi atunci când copiii lor trăiesc în străinătate”, a subliniat reprezentanta executivului comunitar.

Ce spune Ministerul pentru Românii de Pretutindeni: Măsura a însemnat reducerea cu aproximativ 50% a alocaţiilor primite de copiii românilor din Austria

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a luat notă de decizia Comisiei Europene de a deschide împotriva Austriei procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în speţa indexării alocaţiilor pentru copii şi salută faptul că mecanismele şi instituţiile Uniunii Europene acţionează în spiritul echităţii şi al tratamentului egal, principii pe care se bazează piaţa unică europeană.

„Ministerul îşi exprimă încrederea că procedurile legale prevăzute în asemenea situaţii vor duce la o soluţionare a acestui dosar care, aşa cum MRP a semnalat deja, este unul la nivel european şi cere o rezolvare la nivel european. Prin această decizie, Comisia Europeană confirmă că legea intrată în vigoare la 1 ianuarie 2019 în Austria, prin care se reduc alocaţiile copiilor cetăţenilor europeni care lucrează în această ţară, în funcţie de statul de rezidenţă al copiilor, încalcă normele UE în materie de securitate socială, precum şi principiul egalităţii de tratament aplicat lucrătorilor care sunt cetăţeni ai unui alt stat membru, în ceea ce priveşte beneficiile sociale şi fiscale (Regulamentul UE nr. 492/2011)”, se precizează într-un comunicat de presă transmis, joi, de minister.

Pentru cetăţenii români aflaţi în Austria şi care au copiii în România, măsura a însemnat reducerea cu aproximativ 50% a alocaţiilor primite, potrivit sursei citate.

MRP anunţă că va continua să trateze cu prioritate situaţia românilor din Austria afectaţi de indexarea alocaţiilor pentru copii, precum şi demersurile şi procedurile iniţiate de forurile europene.

Legea austriacă privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Legea respectivă, elaborată de coaliţia guvernamentală de la Viena formată din conservatori şi extrema dreaptă, modulează alocaţiile familiale vărsate lucrătorilor străini în funcţie de costul vieţii din ţara unde locuiesc copiii lor.

De exemplu, noul act normativ reduce de la 172 de euro la 85 euro cuantumul prestaţiilor lunare vărsate de către Austria pentru un copil român în vârstă de trei ani şi la 97 de euro pentru un copil ungar în vârstă de trei ani.

Susceptibilă să se aplice unui număr de aproape 150.000 de copii care trăiesc în afara Austriei, printre care numeroşi români, această promisiune din campania electorală ar urma să permită guvernului de la Viena să economisească cel puţin 100 de milioane de euro pe an.

Conform normelor aplicate anterior datei de 1 ianuarie 2019, alocaţiile acordate de sistemul austriac de ajutoare sociale puteau ajunge la suma de 233 de euro pe lună pentru un copil, sumă pe care guvernul de la Viena o consideră disproporţionată în raport cu nivelul preţurilor şi al salariilor din unele ţări vecine.

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Teodor Meleşcanu, a declarat în seara zilei de duminică, 6 ianuarie, la un post de televiziune, că indexarea alocaţiilor copiilor nerezidenţi ai muncitorilor din Austria este un caz clar de discriminare, iar Guvernul ia în considerare să se adreseze Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Citeşte şi: Cine este Juan Guaido din Venezuela, tânărul care s-a auto-proclamat președinte în locul lui Nicolae Maduro

Urmărește-ne pe Google News