Executivul UE va verifica dacă Meta a încălcat Legea serviciilor digitale (DSA), o lege istorică adoptată de blocul comunitar în vara anului trecut, care face companiile digitale responsabile pentru dezinformare, escrocherii la cumpărături, abuzuri asupra copiilor și alte prejudicii online.

„Astăzi deschidem o procedură oficială împotriva Meta”, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, într-o declarație. „Nu suntem convinși că aceasta a făcut suficiente eforturi pentru a se conforma obligațiilor DSA de a reduce riscurile de efecte negative asupra sănătății fizice și mentale a tinerilor europeni pe platformele sale Facebook și Instagram”, a adăugat oficialul.

CE va verifica dacă minorii pot deveni dependenți de aceste aplicații, în contextul în care algoritmii furnizează tinerilor conținut negativ, cum ar fi cel cu imagini corporale nerealiste. De asemenea, se va analiza eficiența instrumentelor de verificare a vârstei și a confidențialității pentru minori. „Nu scutim niciun efort pentru a ne proteja copiii”, a declarat Breton.

În conformitate cu DSA, platformele sunt obligate să protejeze confidențialitatea și siguranța copiilor. În urma unei investigații preliminare, oficialii UE sunt îngrijorați de faptul că Facebook și Instagram „pot exploata slăbiciunile și lipsa de experiență a minorilor și pot provoca dependență”.

De asemenea, aceștia sunt sceptici în ceea ce privește instrumentele de verificare a vârstei oferite de platforme. Utilizatorii trebuie să aibă cel puțin 13 ani pentru a-și deschide un cont pe Facebook sau Instagram.

„Ne dorim ca tinerii să aibă experiențe online sigure și adecvate vârstei lor și am petrecut un deceniu dezvoltând peste 50 de instrumente și politici menite să îi protejeze. Aceasta este o provocare cu care se confruntă întreaga industrie și așteptăm cu nerăbdare să împărtășim detaliile activității noastre cu Comisia Europeană”, a transmis un purtător de cuvânt al Meta.

Comisia Europeană a deschis o anchetă luna trecută împotriva Facebook și Instagram, pe motiv că nu au luat suficiente măsuri pentru a contracara dezinformarea rusă înainte de alegerile europene din iunie.

De asemenea, CE a început două investigații privind TikTok, ceea ce a determinat platforma deținută de chinezi să retragă voluntar, luna trecută, un serviciu de recompensare a utilizatorilor lansat în Franța și Spania.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News