Conform tabelului gândit de Comisia Europeană, fermierii români urmează să primească 21,6 milioane de euro. Germania, cu 46,5 milioane de euro și Italia, cu 37,4 milioane de euro, vor primi mai mult decât fermierii români. Vecinii de la sud de Dunăre vor lua 10,9 milioane de euro, iar Estonia va încasa 3,3 milioane de euro.
Comisia Europeană încearcă, prin această măsură, să compenseze pierderile uriașe înregistrate în agricultură. Statele pot aproba sume suplimentare de sprijin, până la un cuantum dublu celui aprobat de Comisie.
Comisia Europeană impune o serie de reguli pentru ajutorul pe care îl acordă
Autoritățile de la Bruxelles cer ca, odată adoptată măsura, acest ajutor să fie distribuit până la 30 aprilie 2025. Instituțiile naționale trebuie să se asigure că fermierii sunt cei care vor beneficia de bani. Statele membre în cauză vor trebui să notifice Comisiei, până la 31 decembrie 2024, detaliile punerii în aplicare a măsurilor.
De asemenea, vor trebuie să transmită criteriile care au stat la baza ajutorului individual, dar și ce impact au avut măsurile luate. Notificarea ar trebui să includă, de asemenea, măsurile luate pentru a evita denaturarea concurenţei şi supracompensarea.
Propunerea va fi discutată cu toate statele membre înainte de aprobarea sa în cadrul reuniunii Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole din 7 octombrie.
Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat: „Această propunere de alocare a 120 de milioane de euro din rezerva pentru agricultură a PAC reprezintă o declaraţie fermă de solidaritate a UE cu fermierii care au nevoie de ajutor.
Această alocare, care poate fi completată cu până la 200% din fonduri naţionale, poate oferi un sprijin semnificativ fermierilor care au suferit daune şi au pierdut venituri. Fermierii noştri nu sunt singuri în lupta împotriva schimbărilor climatice – ei se pot baza pe sprijinul Comisiei Europene pentru a reacţiona la crize, pentru a se adapta la noile provocări şi pentru a proteja viitorul fermelor şi al familiilor lor”, a afirmat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
K476 • 23.09.2024, 23:53
La tarani nu a ajuns niciodata nici un leu, doar la parveniti. Din partea mea, poate sa nu dea nimic României.
parpalache • 23.09.2024, 17:38
Asta daca nu vor fi „redirecționați”- de yesmanii de la București- direct catre... noua URSS- de la miaza noapte-iar fermierilor noștri li se va da ...tot cum li s-a dat și la celelalte despagubiri de la UE!Adica pe jumatate și numai in anul financiar... urmator-din bugetul țarii pe acel an!