„Comisia Europeană poate confirma că în data de 6 iunie 2016 oficiali ai săi au efectuat inspecţii neanunţate la birourile mai multor companii active în furnizarea şi transportul de gaze naturale din România”, a precizat Comisia Europeană.
Mai precis, inspectorii DG Competition, autoritatea anti-monopol a Comisiei Europene, suspectează cele trei companii româneşti de practici anticoncurenţiale la transportul şi furnizarea de gaze naturale, în special pentru împiedicarea exportului de gaze naturale din România către alte state din UE.
„Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice înființarea de carteluri și practicile restrictive, precum și abuzul de poziție dominantă (Articolele 101 și 102 din Tratatul de funcționare a UE). Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurențial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE”, se arată în comunicatul Executivului comunitar.
Oficialii europeni au fost însoţiţi, în cadrul inspecţiilor la companiile româneşti, de către reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei.
„Consiliul Concurenței a asistat pentru prima dată Comisia Europeană în inspecția inopinată desfășurată la companiile Transgaz SA, Romgaz SA și OMV Petrom SA. Consiliul Concurenței are obligația de a sprijini acest tip de acțiuni, conform reglementărilor europene. Cazul vizează posibilele încălcări ale prevederilor tratatului de funcționare al Uniunii Europene și este investigat în exclusivitate de către Comisia Europeană”, au explicat reprezentații Biroului de presă, potrivit Agerpres.
Companiile Romgaz, controlată de stat, şi OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României, în timp ce Transgaz este un monopol controlat de stat al transportului de gaze naturale.