„Opţiunea asupra administrării unei doze de consolidare revine statelor membre. Ca întotdeauna, încurajăm deciziile bazate pe ştiinţă, în linie cu consiliul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA)”, a declarat la o conferinţă de presă Arianna Podesta, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
Aceasta a adăugat însă că pentru viitor este necesar „să continuăm să garantăm disponibilitatea unor vaccinuri suficiente, de asemenea în anii următori, în faţa posibilei nevoi a unor doze de consolidare dacă dovezile ştiinţifice o confirmă şi de asemenea pentru apariţia unor noi variante” ale coronavirusului.
Cu toate astea, purtătoarea de cuvânt comunitară a amintit că EMA şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) au menționat într-un comunicat comun publicat miercuri că vaccinarea cu schema completă – două doze de vaccin Pfizer, Moderna ori AstraZeneca sau o doză Johnson & Johnson – este esenţială pentru protejarea în faţa efectelor cele mai grave ale infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, inclusiv infectarea cu varianta Delta.
Franţa şi Germania au anunţat deja că încep să pregătească administrarea din septembrie a celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19.
Premierul Florin Cîțu a a spus la sfârșitul lunii iulie că România ar putea să vaccineze cu a treia doză, însă specialiștii ne vor spune când trebuie administrată.
„Așa arată direcția în care merg discuțiile, că e nevoie și de o a treia doză”, a spus Florin Cîțu.
Iar pe 11 iulie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, declara că se va recurge la vaccinarea cu a treia doză doar dacă va apărea un risc mare de îmbolnăvire a persoanelor imunizate.