Vor fi taxate companiile care au o cifră de afaceri globală mai mare de 750 de milioane de euro, dintre care veniturile taxabile în Uniunea Europeană trebuie să fie de cel puțin 50 de milioane de euro.
Comisia Europeană estimează că va strânge astfel 5 miliarde de euro.
Soluție temporară
Această taxă este o soluție temporară, până când se va găsi o soluție pentru taxarea profiturilor în țările unde acestea își desfășoară activitatea.
Taxa pe cifra de afaceri a fost impusă de Franța și sprijinită de către Spania, Italia și Germania.
Marile țări din UE sunt nemulțumite că giganții IT își canalizează profiturile prin țări cu taxe reduse, precum Irlanda sau Luxemburg, evitând astfel plata taxelor în alte țări.
Amenzi de miliarde pentru evitarea plății taxelor
Uniunea Europeană a amendat Apple cu 13 miliarde de euro, Google cu 2,4 miliarde de euro și Amazon cu 250 de milioane de euro.
Cazurile Apple și Amazon sunt legate de taxare, deoarece acestea au fost sancționate pentru avantaje fiscale în Irlanda, respectiv Luxemburg.
De asemenea, a amendat producătorul de cipuri Qualcomm cu un miliard de dolari pentru abuz de poziție dominantă.
Acuze de război comercial
Dat fiind că majoritatea amenzilor au fost acordate companiilor americane, SUA acuză că UE țintește în special companiile din Silicon Valley.
Acuzele vin în contextul în care președintele american Donald Trump este pe cale să declanșeze un război comercial, după ce a anunțat că va impune taxa vamale de 25% pentru oțel și de 10% pentru aluminiu.