Companiile americane de tehnologie au fost deseori criticate că nu plătesc corect taxele din Uniunea Europeană, furnizând servicii în toate cele 28 de state, dar canalizându-și profiturile prin țări ca Luxemburg sau Irlanda, adevărate ”paradisuri fiscale”, cunoscute pentru taxele lor mici.
Franța a evocat încă de anul trecut ideea unei astfel de taxe pe cifra de afaceri după ce a pierdut un proces în care Fiscul francez cerea bani retroactiv de la Google.
Inițiativa este susținută de către Spania, Italia și Germania, dar și România s-a raliat acesteia.
Cine e vizat
Ulterior, Comisia Europeană a venit cu un proiect care prevedea un nivel între 1% și 5%, banii urmând să se ducă în țările unde există utilizatorii.
Taxa se va aplica motoarelor de căutare precum Google, rețelelor sociale precum Facebook, piețelor online precum Amazon sau eBay, companiilor de servicii precum Uber sau Airbnb, dar nu și celor de filme, precum Netflix.
Măsura se va aplica tuturor societăților cu venituri totale mai mari de 750 de milioane de euro la nivel mondial, din care veniturile digitale obținute în Uniunea Europeană sunt de cel puțin 10 milioane de euro pe an.
Concomitent, măsura nu s-ar aplica nici în domeniile jocurilor online și al serviciilor de cloud computing.
Nivelul de 3% este similar cu impozitul de 3% din cifra de afaceri plătit de către întreprinderile mici și mijlocii.