„Sper că vom reuşi să facem progrese în viitorul apropiat, dar încă nu suntem acolo”, a spus comisarul european la o conferinţă de presă după o întâlnire a miniştrilor de finanţe din zona euro desfăşurată în oraşul sloven Brdo.

Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne conservatoare criticate de Bruxelles că încalcă valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau reformele în justiţie, sunt vizate de o serie de proceduri de infringement şi juridice declanşate împotriva lor de Comisia Europeană.

Disputele celor două ţări cu Bruxelles-ul au cunoscut recent o nouă escaladare după ce Ungaria a stârnit indignarea unor lideri vest-europeni prin adoptarea unei legi care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, iar Tribunalul Constituţional polonez a hotărât că măsurile decise de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale, Polonia contestând astfel întâietatea dreptului UE asupra celui naţional.

Sondaj Parlamentul European: Doar țările care respectă statul de drept trebuie să primească fondurile UE de redresare

Decizia Comisiei Europene vine în contextul în care patru din cinci cetățeni consideră că Uniunea Europeană trebuie să ofere fonduri statelor membre, punând condiția ca guvernele acestor țări să respecte principiile democratice, arată un sondaj publicat de Parlamentul European, la care au participat 26.459 de persoane din toate cele 27 de state membre UE.

Iar președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat că „acest sondaj confirmă faptul că o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE sunt de acord cu această poziție”.

Totodată, rezultatele sondajului arată și că mai mult de jumătate dintre români sunt îngrijorați de felul în care autoritățile vor folosi banii de la UE.

PNRR-ul României, depus la Comisia Europeană de trei luni

Planul Național de Redresare și Reziliență al României, care are 1.203 pagini, a fost depus la Comisia Europeană pe 31 mai și apoi a fost publicat integral de Guvernul României pe 2 iunie.

Premierul Florin Cîțu a declarat atunci că banii pe care România îi așteaptă de la Comisia Europeană vor fi folosiți pentru a construi autostrăzi, „sute de școli și creșe” și pentru renovarea și construirea a „zeci de spitale”.

În baza PNRR, România așteaptă de la Uniunea Europeană 29,2 miliarde de euro, adică 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Urmărește-ne pe Google News