Comisia Europeană a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unor scrisori de punere în întârziere.
Dreptul de a fi asistat de un avocat
„Comisia lansează o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Țărilor de Jos și a României pentru transpunerea incorectă a dreptului de a fi asistat de un avocat și de a comunica după arestare”, a anunțat instituția condusă de Ursula von der Leyen.
Scopul directivei este să se asigure că suspecții și acuzații în cauzele penale, precum și cei căutați în baza mandatului european de arestare să fie asistați de un avocat și, de asemenea, că „persoanele private de libertate pot informa și comunica cu persoane terțe, cum ar fi angajatorul sau membrii de familie, precum și cu autoritățile consulare”.
Olanda și România au la dispoziție două luni pentru a lua măsurile necesare de soluționare a deficiențelor identificate de Comisie. „Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să trimită acestor state membre un aviz motivat”, se precizează în comunicat.
Combaterea rasismului și a xenofobiei
În plus, instituția condusă de Ursula von der Leyen va trimite o scrisoare suplimentară de punere în întârziere, prin care solicită doar României să transpună în mod corect legea UE privind discursurile de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură.
Concret, obiectivul deciziei europene privind combaterea rasismului și a xenofobiei este asigurarea faptului că faptele sunt „pedepsibile cu sancțiuni penale efective, proporționate și cu efect de descurajare în întreaga Uniune Europeană”.
Comisia a cerut României în octombrie 2020 să rezolve această problemă, țara noastră a adoptat în iunie 2022 noua legislație internă, dar aceasta „adaugă un element care restrânge domeniul de aplicare al incriminării discursurilor de incitare la ură, într-un mod care este incompatibil cu decizia-cadru”, se arată în comunicat, fără a se preciza concret care este acel element.
Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să trimită României un aviz motivat, mai precizează sursa citată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro