„Europa trebuie să își consolideze baza industrială. (…) Sunt o transatlantistă convinsă și, în același timp, trebuie să construim o Europă puternică, iar aceste lucruri merg mână în mână”, a declarat von der Leyen, în cadrul unui panel la Conferința de securitate de la Munchen.
Ea a precizat că propunerea vizează creșterea cheltuielilor pentru apărare, pentru ca UE să „cheltuiască cu cap” prin achiziții comune și acorduri menite să ofere predictibilitate industriei și o mai bună interoperabilitate între forțele armate europene. Propunerea mai prevede și concentrarea cheltuielilor în Europa pentru a păstra „locuri de muncă bune” pentru contribuabilii care vor suporta costurile.
Ea a adăugat că Ucraina trebuie să fie integrată în programele de apărare ale Europei, deoarece Rusia „depășește Ucraina” prin numărul de soldați și prin „aruncarea de arme rapide și murdare produse în Coreea de Nord și Iran”.
În ceea ce privește ajutorul financiar, von der Leyen a declarat că este în interesul SUA să adopte proiectul de lege – în prezent blocat în Congres – care să ofere oferi mai mult ajutor Ucrainei, deoarece măsura este simbolică pentru democrațiile ce țin piept autocraților.
„Nu este vorba doar despre războiul Rusiei din Ucraina și despre încercările lui Putin de a destabiliza democrațiile, ci și despre toți ceilalți adversari autocrați pe care îi urmărim foarte atent”, a mai spus ea, precizând că democrațiile trebuie să rămână „unite, hotărâte și să ia decizii”.
Ursula von der Leyen a mai spus că, dacă va fi realeasă în fruntea Executivului Uniunii Europene, va crea un nou post – acela de comisar pentru apărare.
În februarie, UE a convenit să ofere un nou pachet de ajutor Kievului în valoare de 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) în următorii patru ani, pe lângă cele 88 de miliarde de euro deja cheltuite după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă din Ucraina în februarie 2022.
„Este o întrebare: vor prevala democrațiile la nivel global?”, a mai spus von der Leyen.
Foto: Profimedia Images