Comisia Europeană a interzis personalului să utilizeze aplicația chinezească TikTok din cauza posibilelor probleme de securitate, acesta fiind ultimul exemplu de creștere a distanțării dintre Beijing și Occident, scrie sursa citată.
Guvernele vestice sunt din ce în ce mai alarmate de dovezile potrivit cărora companiile chineze de tehnologie ajută Partidul Comunist și serviciile de informații în adunarea de cantități vaste de informații din întreaga lume, în particular despre țintele politice și de securitate de mare valoare.
Politică „oribilă”
Un oficial de rang înalt a spus pentru Politico că angajaților li s-a ordonat joi dimineața să elimine TikTok din dispozitivele lor oficiale și că trebuie să elimine aplicația și din dispozitivele lor personale, dacă au instalate aplicații ce au legătură cu activitatea lor oficială.
Alternativ, personalul poate să elimine aplicațiile de muncă de pe telefoanele lor personale dacă vor să își păstreze aplicația TikTok pe mobilele lor.
Comisia Europeană are o politică „adu-ți propriul dispozitiv” despre care oficiali spun că este „oribilă” din punctul de vedere al securității.
Urmează și alte instituții
Alte instituții ale Uniunii Europene, inclusiv Consiliul European și Parlamentul European, este probabil să vină cu o politică similară de interzicere a aplicației chinezești, deși este posibil să dureze mult mai mult ca Parlamentul în special să implementeze o astfel de politică.
Statele Unite au interzis deja TikTok pe multe dispozitive guvernamentale, iar Olanda ia în considerare o interzicere la rândul său.
Reacția companiei
Tiktok spune că nu a fost contactată, iar suspendarea este bazată pe „concepții fundamentale greșite”.
„Credem că această suspendare este eronată și bazată pe concepții fundamentale greșite. Ne surprinde faptul că nu am fost contactați direct și nu am primit nicio explicație de la Comisia Europeană – am solicitat o întâlnire pentru a clarifica modul în care protejăm datele celor 125 de milioane de persoane din UE care vin pe TikTok în fiecare lună”, a afirmat un reprezentant TikTok.
Acesta a precizat că societatea își stabilește trei centre de date în Europa. „Continuăm să ne îmbunătățim abordarea privind securitatea datelor, inclusiv prin stabilirea a trei centre de date în Europa pentru a stoca datele utilizatorilor la nivel local, a reduce numărul angajaților care au acces la date, dar și pentru a minimiza fluxul de date în afara Europei”, a mai spus acesta.
Cazuri de spionare
În luna decembrie, The Guardian a scris că Bytedance, proprietarul TikTok, a admis că o serie de angajați ai săi au spionat reporteri folosind aplicația.
La acel moment, au fost vizați reporteri ai Financial Times și Buzzfeed. Ulterior, un număr de patru angajați au fost concediați.
În noiembrie, FBI a avertizat că China poate folosi TikTok pentru a spiona cetățenii americani, inclusiv muncitori guvernamentali, conform NPR – postul național de radio al SUA.
În 2020, Apple a surprins TikTok spionând în secret milioane de utilizatori de iPhone: aplicația accesa ultimele date copiate în clipboard, conform Forbes. Este vorba de acele date pe care le copiem dintr-un loc în altul. TikTok a afirmat atunci că problema era folosirea unui soft perimat de la Google.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!