După aproape o oră de discuţii, dezbaterea – la care a participat Comisarul European pentru Muncă, Nicolas Schmit – a fost suspendată pentru că programul fusese depăşit, iar traducătorii trebuiau să plece acasă.
Dezbaterea a fost organizată după apariţia unor informaţii privind condiţiile în care muncesc şi trăiesc aceşti lucrători sezonieri. Foarte mulţi dintre ei sunt din România, iar problema a fost ridicată în PE de europarlamentarul român Dragoş Pâslaru. Libertatea a scris pe larg despre acest subiect.
Cum se face că o libertate atât de fantastiscă, precum cea a libertăţii de mişcare şi dreptul la mobilitate în Europa, s-a transformat într-un coşmar pentru sute de mii de muncitori care în mod normal au exact aceleaşi drepturi precum muncitorii din ţările membre?
Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit:
O soluţie nu a fost însă propusă.
Comisia urmăreşte situaţia, dar nu poate trimite decât recomandări
Comisarul European a explicat că rezolvarea problemelor ţine exclusiv de statele membre unde au loc astfel de încălcări ale drepturilor muncitorilor.
„Nu e vorba de a adopta texte noi de lege, pentru că textele sunt acolo. Situaţia legală e clară. Tratatele sunt clare. Directivele sunt acolo, dar este o problemă de implementare şi de activitate de control, unde lucrurile nu se întâmplă”, a spus el.
Nicolas Schmit a explicat că în acest caz Comisia nu poate interveni altfel, pentru că nu are inspectori de muncă şi nici autoritatea de a face controale.
„Sunt statele membre cele care trebuie să se ocupe de implementare. Partenerii sociali trebuie să se asigure şi ei că legile sunt aplicate”, a subliniat el.