„Schema are ca scop stoparea și inversarea pierderii biodiversității, îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și conservarea habitatelor și a peisajelor”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei, care precizează că a considerat că este nevoie să ofere suma de 200 de milioane de euro întrucât „schema este necesară și adecvată pentru a sprijini dezvoltarea sectorului forestier”.

Bruxelles a făcut mai multe presiune asupra autorităților române pentru a reprima exploatarea forestieră ilegală, o problemă cu care țara se luptă de ani de zile.

În 2020, Comisia a lansat o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva României pentru că nu a protejat pădurile inclusie în zona protejată Natura 2000 și nu a oprit tăierea ilegală a copacilor.

Ultimele guverne de la București au pus în aplicare măsuri de combatere a tăierilor ilegale, inclusiv un sistem obligatoriu de urmărire a tăierilor ilegale și resurse pentru a urmări crima organizată legată de exploatarea forestieră.

Cu toate acestea, organizațiile ecologiste susțin că aceste măsuri nu au fost suficient de eficiente și spun că tăieri ilegale încă au loc în zonele protejate.

În mai, un grup de europarlamentari s-a deplasat în România într-o misiune de constatare a faptelor pentru a evalua progresul țării în abordarea exploatării forestiere ilegale. Raportul lor final este așteptat lunile următoare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News