Ucrainenii care fug de război sunt exceptaţi de la procedurile de azil îndelungate solicitate de obicei de către ţările membre UE. În schimb, ei sunt eligibili imediat pentru beneficii sociale, pentru permis de muncă şi acces la învăţământ şi locuinţe.
„Ne susţinem vorbele prin fapte. Îi protejăm pe cei în nevoie încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina şi vom continua să o facem atât timp cât va fi necesar”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.
După invazia Rusiei în Ucraina, declanșată pe 24 februarie 2022, statele UE au decis să suspende condiţiile de azil pentru ucraineni. De atunci, patru milioane de ucraineni și-au găsit refugiu în UE.
„UE va continua să lucreze cu statele noastre membre şi cu ceilalţi parteneri pentru a se asigura că cei aflaţi în nevoie vor fi protejaţi pe teritoriul european”, a precizat Johansson.
Actuala excepţie va expira în martie 2024. Statele membre UE trebuie să aprobe prelungirea cu încă un an.
Săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut un prim anunț în această privință în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg.