Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunțat propunerea într-o conferință de presă la Bruxelles, afirmând că nu există „nicio bază pentru o relație privilegiată între Rusia” și Uniunea Europeană în urma invaziei Moscovei în Ucraina.
Propunerea vine după ce miniștrii europeni de externe au ajuns săptămâna trecută la un consens politic pentru a suspenda acordul dintre Rusia și blocul comunitar privind facilitarea eliberării vizelor.
„Propunerea de suspendare a Acordului de facilitare a eliberării vizelor va pune capăt tuturor facilităților pentru cetățenii ruși care solicită o viză de scurtă ședere în spațiul Schengen”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene, transmis marți.
Johansson a subliniat că propunerea va garanta că „cetățenii Rusiei nu se vor mai bucura de acces privilegiat în UE”.
Rușii care încearcă să intre în UE în scopuri turistice și pentru a se relaxa se vor confrunta cu un proces „mai lung” și „mai costisitor”, a declarat comisarul. De asemenea, vor exista mai multe restricții pentru vizele de intrare multiple, a precizat Johansson.
Ca parte a acestei măsuri, taxa de viză va crește de la 35 euro (34,66 dolari) la 80 euro (79,23 dolari), în timp ce termenul limită pentru o decizie din partea consulatelor va crește de la 10 zile la 15 zile. De asemenea, solicitanții de viză vor trebui să prezinte o listă mai lungă de documente justificative atunci când solicită o viză, potrivit comunicatului de presă al Executivului comunitar.
În pofida suspendării acordului, UE va rămâne „deschisă anumitor categorii de solicitanți de vize care călătoresc în scopuri esențiale”, fiind vizați de această derogare în special membrii de familie ai cetățenilor UE, jurnaliștii, disidenții și reprezentanții societății civile ruse, precizează comunicatul.
Ce urmează
Comisia trebuie să aștepte acum ca propunerea de eliminare în totalitate a acordului privind vizele să fie analizată de Consiliul European. În cazul în care va fi aprobată de Consiliul European, suspendarea acordului va intra în vigoare în a doua zi de la publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Blocul comunitar a anunțat în comunicat că propune, de asemenea, o „abordare comună din partea UE pentru nerecunoașterea pașapoartelor rusești eliberate în regiunile străine ocupate, deoarece Rusia extinde în prezent practica de eliberare a pașapoartelor rusești obișnuite în mai multe zone ale Ucrainei care nu sunt controlate de guvern, în special în regiunile Herson și Zaporojie”.
UE a subliniat că acordurile sale de facilitare a eliberării vizelor „se bazează pe încredere reciprocă și pe respectarea valorilor comune dintre UE și țara respectivă”.
„Invazia Rusiei în Ucraina este incompatibilă cu o relație de încredere și contravine spiritului de parteneriat pe care se bazează Acordurile de facilitare a vizelor”, a adăugat blocul comunitar.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia