Glifosatul, un produs chimic care distruge buruienile, este cel mai utilizat pesticid din lume, dar criticii spun că este asociat cu cancerul și poate fi dăunător pentru animalele sălbatice.
Ultima dată a fost aprobat pentru utilizare în UE în 2017, în cadrul unui proces extrem de controversat, iar licența de cinci ani a fost prelungită cu încă 12 luni în decembrie anul trecut.
Comisia a indicat, în iulie, în urma unei evaluări a riscurilor pe care a efectuat-o Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), că glifosatul ar trebui să primească o aprobare completă din partea țărilor membre și să fie reautorizat pentru utilizare în UE. Evaluarea EFSA a constatat că nu există „domenii critice de îngrijorare” din cauza utilizării acestui pesticid în agricultură, dar a identificat mai multe lacune în materie de date.
Cererea de prelungire a licenței UE pentru substanța chimică a venit din partea unui grup de companii cunoscute sub denumirea colectivă de Glyphosate Renewal Group, care include giganți precum Bayer, Syngenta și Nufarm.
Grupul de companii solicitase o perioadă de autorizare de maximum 15 ani. Însă Executivul comunitar a propus o perioadă de 10 ani, din cauza studiilor care se desfășoară în prezent privind siguranța glifosatului, a declarat un oficial al Comisiei Europene.
„Dacă în următorii 10 ani apar dovezi care contestă concluziile EFSA, Comisia poate reevalua autorizația”, a spus oficialul. „Pot apărea studii în orice moment”, a precizat el.
Țările membre UE sunt așteptate să discute propunerea Comisiei vineri, urmând ca votul să se dea pe 13 octombrie.
Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a indicat săptămâna trecută că țara sa nu se va opune aprobării, în ciuda angajamentului guvernului de la Paris, luat atunci când utilizarea glifosatului a fost aprobată ultima dată, de a elimina treptat acest pesticid.
Luxemburg este singura țară din UE care a interzis glifosatul, dar interdicția a fost ridicată la începutul acestui an, în urma unei contestații depuse în instanță de către concernul farma german Bayer.
Foto: Profimedia Images