„Comisia recomandă ca Bosniei și Herțegovinei să i se acorde statutul de candidat de către Consiliu, înțelegând că sunt luate o serie de măsuri pentru consolidarea democrației, funcționalității instituțiilor statului, statului de drept, luptei împotriva corupției și crimei organizate, garantarea libertății presei și managementul migrației în țară. Comisia va continua să sprijine eforturile de reformă și să accelereze integrarea Balcanilor de Vest în ansamblu”, se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene.
„Astăzi am propus să acordăm statutul de candidat Bosniei și Herțegovinei prin decizia colegiului Comisiei. Am recunoscut și perspectiva europeană a Georgiei, așa că vântul schimbării suflă din nou în Europa și trebuie să capătăm acest impuls”, a anunțat șefa Executivului UE, Ursula von der Leyen.
Statul balcanic se află de aproape două decenii pe lista de așteptare a UE. A fost identificat pentru prima dată ca un „potențial” candidat la UE în iunie 2003 și și-a depus cererea oficială în februarie 2016.
În luna iunie a acestui an, Consiliul European a afirmat că este „gata” să acorde Bosniei și Herțegovinei statutul de candidat și a cerut Comisiei Europene să prezinte situația implementării a 14 priorități-cheie.
Recomandarea Comisiei Europene trebuie să fie susținută de cele 27 de țări ale UE într-un vot unanim.
Dacă liderii UE aprobă candidatura Bosniei și Herțegovinei, țara balcanică se va alătura Albaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Serbiei, Turciei, Ucrainei și Republicii Moldova ca țări candidate oficiale.
Din 1945 până în 1992, Bosnia a făcut parte din Republica Federală Socialistă Iugoslavia, care s-a prăbușit și s-a împărțit în șapte state independente.
Cele trei grupuri etnice principale ale Bosniei – sârbii ortodocși de est, croații catolici și bosniacii musulmani – au fost atrași într-un conflict civil care a escaladat în campanii de epurare etnică, violuri în masă și lagăre de concentrare.
La finalul conflictului dintre anii 1992 și 1995, soldat cu 100.000 de morți, țara a fost împărțită în două entități.