În acest context, publicația germană Welt a realizat un interviu cu comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, pe tema uciderii jurnalistului slovac și a capacității guvernului de la Bratislava de a gestiona acest caz în condițiile în care se vorbește despre relații dintre membri ai partidului de la putere și mafia italiană.
Comisarul european afirmă că Europa va apăra libertatea presei și condamnă, cu toată puterea, uciderea lui Kuciak și a oricărui alt jurnalist. Oettinger, reprezentant al partidului Conservator din Germania, consideră că este posibil să fi fost fraudate fonduri europene în scopuri criminale.
Redăm mai jos interviul cu Günther Oettinger
Reporter: Un tânăr jurnalist de investigații slovac și prietena lui au fost împușcați – probabil din cauza anchetei la care lucra acesta. Cu doar câteva luni în urmă, o jurnalistă a fost ucisă în Malta. Cum pot fi posibile astfel de cazuri în Uniunea Europeană?
Günther Oettinger: În ambele cazuri, acestea sunt evenimente serioase și inacceptabile. Suntem în contact cu guvernul din Bratislava și avem toată încrederea că autoritățile își fac datoria. Independența presei și libertatea de exprimare din spatele acesteia reprezintă o valoare fundamentală a Uniunii Europene. Comisia ia acest lucru în serios. Independența mijloacelor de informare în masă nu trebuie să fie pusă în pericol.
Reporter: Relația pe care o are premierul slovac cu presa este mai mult decât discutabilă. Nu acceptă întrebări din partea jurnaliștilor conservatori și liberali. Poate UE să tolereze un astfel de comportament?
Oettinger: Cred că primul ministru Robert Fico a recunoscut în mod clar avantajele Uniunii Europene pentru țara sa. Spre deosebire de Polonia sau Ungaria, Slovacia nu dorește să aibă conflicte cu UE. Însă un lucru este clar: Evoluția relației dintre politicienii de top din Slovacia și mass-media nu este una bună. Urmărim cu atenție această situație.
Reporter: Colegul nostru a investigat cazuri de corupție și legături dintre politicieni, oameni de afaceri și mafie. Cât de importante sunt aceste investigații?
Oettinger: Tânărul jurnalist a publicat informații care acum trebuie urmărite cu atenție. Sunt acuzații serioase dacă banii contribuabililor europeni nu au fost gestionați corespunzător și că sunt implicate persoane corupte și chiar mafia. Este necesar să se facă lumină.
Reporter: Se spune că mafia s-a îmbogățit din fonduri europene destinate agriculturii în estul Slovaciei. Cât de gravă este această problemă?
Oettinger: Există întotdeauna suspiciuni de fraudă în întreaga UE – nu numai în Europa de Est. În astfel de cazuri, autoritatea noastră anticorupție poate să informeze OLAF și să îi transmită constatările autorităților naționale, cum ar fi procurorii. În cazul unor suspiciuni inițiale justificate, autoritatea poate iniția, de asemenea, o anchetă. Dar nu trebuie să uităm că cea mai mare parte a fondurilor sunt alocate corect și astfel în avantajul contribuabilului. Controalele arată că risipirea banilor este excepția și devine mai rară.
Reporter: Ce se va întâmpla acum cu Slovacia? Faceți dumneavoastră ancheta?
Oettinger: O să privim cu atenție cazul. Vom avea mai multe date în câteva săptămâni despre fluxurile financiare și despre eventualele abuzuri. Cred că este posibil ca, în acest caz, plățile directe sau indirecte către agricultori sau societăți agricole din bugetul european să fi fost folosite abuziv în scopuri criminale. Dacă este adevărat, bineînțeles, vom colabora cu autoritățile naționale.
Jan Kuciak, jurnalistul slovac de investigații, ucis în propria casă alături de iubita lui avea doar 27 de ani și o viață în față. De aceeași vârstă era și iubita lui, pe care a cunoscut-o la studii în timpul facultății.
Șeful poliției slovace, Tibor Gašpar, a confirmat moartea lui Kuciak și a partenerei sale Martina Kušnírová. El a adăugat că uciderea lor a fost probabil legată de activitatea de investigare a lui Kuciak. Gaspar a menționat că Slovacia nu a mai trecut niciodată printr-un astfel de atac împotriva unui jurnalist.
Crima a avut loc în casa jurnalistului din satul Veľká Mača, lângă Trnava, cândva între 22 și 25 februarie. Kuciak a fost împușcat în piept și partenera sa a fost împușcată în cap.
El este al doilea jurnalist de investigații care a fost ucis într-o țară a Uniunii Europene în ultimele cinci luni după ce jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia a fost ucisă pe 16 octombrie 2016. De asemenea, este cel de-al cincilea caz în care un jurnalist sau jurnaliști au fost uciși într-o țară UE în ultimii 10 ani.