UPDATE ora 13.00. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că executivul european recomandă acordarea statului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană în cazul Ucrainei și Republicii Moldovei. În cazul solicitării depuse de Georgia, Comisia Europeană a cerut ca țara să se unească politic pentru a face planuri pentru reforme înainte de obținerea avizului pozitiv.
„Este o bază solidă pe care putem să mergem mai departe. Știm că ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană. Noi vrem ca ei să trăiască alături de noi acest vis european”, a declarat Ursula von der Leyen.
Ea a subliniat că Kievul mai trebuie să ia măsuri înainte de a intra în Uniunea Europeană, dar perspectivele sunt bune și merită să primească statutul de candidat.
„Avem un mesaj clar – iar el este, da, Ucraina merită perspectiva europeană, da, Ucraina trebuie să fie primită drept țară candidată. Este o recunoaște a lucrurilor bune pe care le-a făcut – dar rămâne muncă importantă de dus la final. Întregul proces este unul bazat pe merit, trebuie îndeplinit ca la carte, iar progresul depinde în întregime de Ucraina”, a spus von der Leyen.
În privința Republicii Moldova, șefa Comisiei Europene a subliniat că este o țară „pe un drum real pro-reformă, anticorupție și european” și astfel merită statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Decizia se va lua prin votul tuturor celor 27 de state membre care se vor reuni în Consiliul European.
Today, the @EU_Commission has adopted its Opinions on the membership applications of Ukraine, Moldova and Georgia, after assessing them against our rigorous standards ↓
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 17, 2022
https://t.co/BuBLz0Fbdt
Opinia va servi drept punctul de pornire al discuțiilor ce vor fi purtate de liderii celor 27 de state membre la următorul summit UE în care este de așteptat ca Ucraina să primească statutul de candidat, dar cu anumite condiții atașate. Procesul de aderare ar putea însă să se întindă și pe o perioadă mai lungă de zece ani.
Franța, Germania, Italia și România și-au anunțat sprijinul pentru candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană în timpul unei deplasări la Kiev avută joi de liderii celor patru state. „Toți patru susținem statutul de candidat imediat pentru aderarea la UE”, a spus Emmanuel Macron. „Acest statut va fi acompaniat de un traseu care va lua în considerare și situația din Balcani și din vecinătate, în special Republica Moldova”, a adăugat el.
La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că țara sa este gata să muncească pentru a deveni membru al Uniunii Europene.
„Ucraina a ajuns mai aproape de Uniunea Europeană decât a fost oricând în istoria sa după obținerea independenței”, a declarat Zelenski în mesajul său zilnic către ucraineni.
Directorul Institutului Jack Delors, un think tank independent cu sediul la Paris, a precizat că așteaptă o opinie pozitivă pe candidatura Ucrainei, dar cu condiții și termene fixe, potrivit AFP citat de The Guardian.
„Este un exercițiu foarte delicat pentru Comisia Europeană, întrucât nu poate fi mai puțin strictă cu Ucraina decât a fost cu alte state care au primit opinie favorabilă în trecut. Pentru credibilitatea ei este obligată să mențină standarde înalte”, a declarat Sebastian Maillard.
Potrivit unor surse citate de agenția DPA, preluată de Agerpres, un aviz pozitiv este așteptat și în cazul Republicii Moldovei, dar, la fel, cu un drum lung de parcurs până la aderare.
În schimb, în cazul Georgiei este așteptat să i se acorde statutul de ţară candidată numai după îndeplinirea anumitor condiţii. La fel ca în cazul Bosniei şi Herţegovinei şi Kosovo, este de aşteptat ca Georgia să primească pentru moment statutul de „potenţial candidat la UE”.
Viitorul procedurii de aderare a celor trei state va fi discutat la reuniunea de joi a șefilor de stat și guverne din cele 27 de state membre.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina