Hackathonurile sunt evenimente care și-au primit numele prin comasarea cuvintelor “hacking” și “marathon”; se centrează pe programare sau alte aplicații care implică electronice sau sisteme digitale.

De obicei, fiecare hackathon durează câteva zile și propune participanților un anumit subiect sau o problemă ce trebuie rezolvată. Individual sau în echipe, aceștia încearcă să găsească și să implementeze o soluție (de obicei prin linii de cod).

Hackathonurile, cu alte cuvinte, sunt un fel de Champions League în lumea programatorilor, dar oricine poate să participe

Comisia Europeană a anunțat pe 14 aprilie că va organiza un hackathon paneuropean ce are ca subiect dezvoltarea de soluții noi pentru problemele cauzate de coronavirus.

Evenimentul, EUvsVirus, va fi organizat de Consiliul European pentru Inovație (CEI), între 24 și 26 aprilie. Toate cele 27 de țări membre, precum și Norvegia, Israel, Elveția, Turcia, Ucraina, și Marea Britanie vor participa, iar evenimentul va fi organizat de “o coaliție de organizatori” din fiecare stat în parte.

Hackathonul va fi structurat pe aproximativ 20 de categorii în domenii precum politică, sănătate, economie etc. Consiliul European pentru Inovație va facilita implementarea soluțiilor “câștigătoare” și va facilita contactul dintre investitori, instituții și alți actori din cadrul Uniunii Europene ce pot ajuta la finanțarea sau implementarea acestora prin intermediul unei platforme (cel mai probabil pe platforma corona a Zonei de Cercetare Europene, înființată de UE pentru a asigura finanțarea proiectelor de cercetare legate de coronavirus).

Scopul declarat al hackathonului este de a ajuta Uniunea Europeană împotriva pandemiei

Evenimentul face parte din ERAvsCorona Action Plan, un proiect demarat de Comisia Europeană pentru a asigura producerea unui vaccin eficient împotriva coronavirusului, de a limita daunele pe care acesta le poate produce în societate și în economie și de a încuraja cooperarea dintre statele membre.

Ideile generate în cadrul acestui eveniment vor ajuta la “micșorarea timpului de implementare a soluțiilor inovatoare deoarece inovatorii vor putea să folosească metode deja implementate în alte părți ale Europei”, ceea ce va reduce efortul necesar dezvoltării și testării acestora.

“De asemenea, ne așteptăm ca acest eveniment să informeze spitalele și administrațiile publice cu privire la soluții inovative implementate în alte state membre.”

Înscrierile se pot face pe pagina Euvsvirus.

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News