Comisia Europeană urmează să prezinte în 2022 o lege care se referă la menținerea și consolidarea independenţei presei, în contextul în care o parte a industriei media se confruntă cu imixtiuni în politica editorială.

„Aceste ameninţări pot lua diverse forme, precum amestecul guvernelor, politizarea presei publice sau o concentrare puternică de capital al presei în mâna unei mâini de proprietari”, a precizat Thierry Breton, luni, 29 noiembrie.

Independenţa şi pluralismul presei noastre sunt în joc, dar şi calitatea dezbaterii publice şi responsabilitatea publică

Thierry Breton, comisar european pentru Piață Internă:

Agenţiile de presă DPA și AFP pun bazele unei Redacții Europene

Totodată, Comisia Europeană a anunţat luni, 29 noiembrie, crearea unei Redacţii Europene în cadrul căreia vor participa 16 agenţii de presă din 15 state europene, printre care și agenţia naţională de presă română Agerpres, cu obiectivul de a îmbunătăţi acoperirea mediatică a temelor legate de Uniunea Europeană şi de a consolida sectorul mass-media.

„Majoritatea acestor agenţii se vor regăsi într-un loc comun unde vor putea face schimburi de idei asupra tuturor temelor europene, vor putea solicita împreună interviuri şi publica pe un website dedicat o parte din aceste producţii”, a informat AFP, care participă la proiect alături de agenția coordonatoare, DPA.

„Participanţii vor putea beneficia de asemenea de activităţi de formare, în special în domeniul digital şi fact-checking”, a mai relatat AFP.

Comisia Europeană va aloca acestui proiect 1,76 milioane de euro, fonduri care vor fi folosite, printre altele, pentru creşterea finanţării destinate formării jurnalistice şi pentru crearea unui site multilingv cu articole pe teme europene ale agenţiilor de presă participante.

Pe lângă agenţia germană DPA, coordonatoare a proiectului, vor mai participa agenţiile AFP (Franţa), Agerpres (România), ANSA (Italia), APA (Austria), ATA (Albania), Belga (Belgia), BTA (Bulgaria), EFE şi Europa Press (ambele din Spania), FENA (Bosnia-Herţegovina), HINA (Croaţia), MIA (Macedonia de Nord), STA (Slovenia), Tanjug (Serbia) şi TASR (Slovacia).

Proiectul ar urma să înceapă încă din luna ianuarie 2022, iar redacţia va deveni operaţională aproximativ la jumătatea anului viitor, estimează Comisia Europeană, care în prezent caută o sală pentru această activitate.

Urmărește-ne pe Google News