Spotul TV conține mărturii ale unor oameni care au pierdut persoane dragi, din cauza pandemiei de COVID-19.
„Este urgent să reducem decalajele din UE în materie de vaccinare. Odată cu sosirea variantei Omicron, vaccinarea, inclusiv cu doza de rapel, este mai importantă ca niciodată”, a afirmat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, conform sursei citate.
În România, doar 39% din populaţie este în prezent vaccinată complet, iar ritmul vaccinării continuă să scadă. Comisarul european a mai spus că „lacunele în materie de vaccinare”, pe lângă faptul că permit apariția formelor severe de boală, „lasă loc şi unor variante mai severe şi mai transmisibile”.
Acesta este un risc nu numai pentru România, ci şi pentru UE în ansamblu. Avem suficiente vaccinuri sigure şi eficace pentru a vaccina complet, inclusiv cu doza de rapel, întreaga populaţie din UE şi trebuie să ne asigurăm că acestea sunt utilizate. Şi să nu uităm: protejându-ne, îi protejăm şi pe ceilalţi – pe copiii, părinţii şi bunicii noştri.
Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară
Până în prezent, Comisia Europeană a asigurat 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru UE şi ţările partenere.
La ora actuală, în medie, 78% din adulții din UE sunt vaccinați. Există însă diferențe mari între ratele de vaccinare în statele membre ale UE. În România, 46,7% dintre adulți sunt vaccinați.
În UE, vaccinurile împotriva COVID-19 sunt aprobate şi introduse pe piaţă, în urma unei evaluări foarte aprofundate a siguranţei şi eficacităţii lor, de către Agenţia Europeană pentru Medicamente.
Uniunea Europeană are standarde foarte ridicate în ceea ce priveşte siguranţa medicamentelor, inclusiv siguranţa vaccinurilor – unele dintre cele mai ridicate standarde din lume, mai precizează comunicatul de presă al Comisiei.