Alimentele vor expira în câteva zile

Acum, Comisia Europeană a elaborat noi reguli privind utilizarea aditivilor alimentari în ţările membre ale Uniunii Europene. Prin această iniţiativă se urmăreşte eliminarea sau diminuarea cantităţilor de otrăvuri folosite.
“Sunt vizaţi aditivii din alimente şi din ingredientele alimentare. E un fel de «aceeaşi Mărie cu altă pălărie», dacă vreţi, pentru că acest domeniu va fi mereu reglementat. Ideal ar fi să eliminăm total aditivii din alimentaţie, însă aceasta e o misiune aproape imposibilă. Vor exista, începând cu iunie 2013, alimente în care cantităţile de aditivi vor fi mai reduse decât sunt în prezent”, ne-a declarat profesorul universitar doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Cu alte cuvinte, la unele categorii alimentare vor fi autorizaţi anumiţi aditivi, într-o cantitate impusă, şi alte categorii, în care utilizarea chimicalelor va fi interzisă cu desăvârşire. Acest lucru va schimba în mai multe cazuri aspectul produsului şi chiar termenul de valabilitate. De exemplu, eliminând din compot un colorant roşu, cum e eritrozina, vom avea un compot de vişine mai decolorat. De asemenea, dacă din iaurt vor fi eliminaţi conservaţii, acesta va avea o valabilitate scăzută, de câteva zile, dar vom avea garanţia că punem pe masă un aliment proaspăt şi sănătos.

Iaurturi fără substanţede îngroşare

De cele mai multe ori cumpărăm iaurturile cele mai cremoase, care ni se par mult mai gustoase. Ei bine, luăm o mare ţeapă! De obicei, cu cât sunt mai cremoase, cu atât au mai multe substanţe chimice care le dau această consistenţă şi aspect! Sunt producători care folosesc gumă guar, sau E 412, tocmai pentru a face produsele mai omogene, mai consistente sau cremoase! Acest aditiv prezintă riscuri mari de îmbolnăvire. Poate provoca malformaţii la nou-născuţi şi reprezintă o cauză a cancerului! Totodată, iaurturile mai pot conţine sulfizi sau coloranţi de sinteză, pe care autorităţile europene vor să le interzică.

Compotul nu va avea colorant roşu

Eritrozina sau E 127 este un colorant extrem de periculos, interzis de foarte mulţi ani în Statele Unite ale Americii. În Europa încă se mai foloseşte, dar este pe lista neagră a Comisiei Europene. Aditivul este un colorant roşu, folosit în foarte multe alimente, îndeosebi la compoturi de cireşe, vişine etc. Are rolul de a face produsele mai atrăgătoare. Potrivit lui Gheorghe Mencinicopschi, eritrozina poate duce la cancer, şi, mai mult, poate modifica AND-ul. Asta înseamnă că putem transmite bolile noastre şi urmaşilor!

Pâine neagră fără caramel

Vrem să slăbim şi nu mâncăm pâine albă! O alegem pe cea neagră, care conţine mai puţine calorii. Atenţie, nu toată pâinea neagră e bună. Sunt producători care folosesc un colorant periculos, E 150 sau caramel, pentru a da culoare produsului. E un aditiv pe care Comisia Europeană vrea să-l limiteze. Totodată, caramelul se află pe lista neagră a lui Menci de aditivi periculoşi care ne pot îmbolnăvi de cancer. Caramelul se mai găseşte într-o gamă variată de produse, mai ales în lichioruri, whisky, brandy sau coniac.

Apa nu va mai avea arome

Pe rafturile magazinelor, la raionul de “apă”, am întâlnit de multe ori produse de genul “Apă cu aromă de…” Este vorba de apă slab aromatizată. Gustul de portocală, de ananas sau de diverse fructe e dat, în majoritatea cazurilor, de aromele artificiale sau de potenţiatorii de gust, şi nu de concentratele naturale. Şi aici încep problemele, întrucât nu avem de-a face cu apă, ci cu un suc răcoritor veritabil, plasat la raionul de “apă” datorită gustului “diluat” cu “prafuri” care pot fi toxice. Conform noilor regulamente ale Comisiei Europene, şi această problemă va fi rezolvată.

Dispar sucurile cu imitaţiede lămâie!

În sfârşit, autorităţile europene s-au gândit să scoată din alimente unul dintre cele mai periculoase substanţe: E 104, galben de chinolină. Este un colorant galben, extrem de nociv, cu potenţial cancerigen. Se găseşte într- o sumedenie de alimente, precum dulciuri de culoare galbenă, biscuiţi galbeni (care chipurile au conţinut ridicat de ou) sau sucurile “bogate” în lămâi sau portocale. Cel mai des întâlnit este în sucurile galbene.

Mezelurile nu vor mai conţine nitriţi

Foarte multe mezeluri conţin o serie de aditivi extrem de periculoşi, precum coloranţi sau conservanţi. Prioritari pentru autorităţile europene sunt nitriţii din mezeluri, suspecţi de provocarea cancerului. Aceştia ajută la consevarea produsului şi inhibă dezvoltarea toxinei botulinice. De asemenea, nitriţii sunt folosiţi şi la conserve, tot pentru a prelungi termenul de garanţie a alimentelor.

Se scoate aluminiul din torturi

Unul dintre coloranţii pe care Comisia Europeană vrea să-i excludă din alimentaţie este E 173, pe bază de aluminiu. Acesta ajută la decolorarea şi la colorarea unor produse de cofetărie, cum sunt, de pildă, torturile, care au glazuri de culoare argintie. Acest aditiv este suspect de producerea unor maladii extrem de grave şi de răspândite în Europa, precum Alzheimer şi Pakinson.

Aspartamul ar putea fi interzis

De foarte mulţi ani se discută de faptul că îndulcitorul aspartam este cancerigen. Totuşi, nu s-a făcut nimic în această privinţă şi acest aditiv este folosit în cantităţi industriale! Aspartamul se găseşte în foarte multe produse care nu conţin zahăr, aşa-zise dietetice sau light. Potrivit profesorului Gheorghe Mencinicopschi, autorităţile europene vor să reevalueze efectele aspartamului şi să limiteze folosirea acestuia în alimente sau chiar să-l interzică.

 
 

Urmărește-ne pe Google News